|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бивш главен редактор на „Плейбой” излезе агент „БОЙКО” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Май 2013 16:22

alt

 

Издателят от „Вагабонд Медиа” и бивш главен редактор на българското издание на сп. „Плейбой” Антони Георгиев е разкрит като сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно от доклад на комисията по досиетата (решение №2-177 от 15 май 2013 г.), оповестен днес. Антони Георгиев е проверен в качеството си на собственик на „Вагабонд Медиа” ЕООД, дружество, издаващо излизащите и на английски език списания „Вагабонд” и „Go Greece!” („Отиди в Гърция”).

Той е разкрит като агент под псевдонима „БОЙКО” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от август 1988 г. Вербуван е за работа към отдел 1 на управлението, който се занимава със следене и контрол на художествено-творческата интелигенция при комунизма. По това време Антони Георгиев е бил 26-годишен.

Според изнесената от комисията по досиетата информация документите за агент „БОЙКО” са унищожени с протокол от 29 януари 1990 г. Тази дата се свързва с началото на секретната от особена важност операция на Държавна сигурност за прочистване на архивите и досиетата на агентурния апарат, утвърдена от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев в пълна тайна от българското общество, което по това време скандира по улиците и площадите на страната призиви за демокрация.

За агент „БОЙКО” на Шесто управление на ДС са останали само картони в картотеките, вписването му в регистрационния дневник, както и предложение за унищожаване на останалите материали. Липсва информация кога точно е свален от оперативен отчет.

Потърсен за коментар от desebg.com издателят не се обаждаше на мобилния си телефон.

Антони Георгиев е роден през 1963 г. в Бургас. Завършил е английска филология. Още през 80-те години се занимава с художествена фотография. В някои от визитките, с които е представян при различни интервюта, се посочва, че в началото на 1989 г. бяга в Западна Европа (при какви обстоятелства не се изяснява). Сочи се, че е работил в световните служби на Би Би Си – Лондон (според други източници той е правил податки, но не е бил назначен на щат), в радио „Свободна Европа” в Мюнхен и Прага.

След закриването на секцията на радиото в Германия той работи като журналист на свободна практика в Копенхаген, Дания, от където сътрудничи на местни медии, както за печатни и електронни издания във Великобритания, Дания, Швеция, Германия и САЩ.

През 2002 г. се връща в България и става главен редактор на сп. „Плейбой” (септември 2002 г. – септември 2003 г.). През 2003 г. е начело на бордното списание на авиокомпанията „България ер” до 2007 г.

През 2005 г. основава „Вагабонд Медиа” и започва издаването на летищното списание „Highflights”, което се разпространява на летищата в София, Варна, Бургас, Пловдив. Списанието спира да излиза от началото на 2010 г. Следват медийните проекти списанията „Вагабонд” (2006) и „Go Greece!” (2008), които и в момента са на пазара. Първото е списание за политика, бизнес, недвижими имоти, пътешествия, изкуството и забавленията, а второто за пътешествия, идеи и стил, свързани предимно с Гърция.

Антони Георгиев, който е известен с прякора си Бенкса, е автор на романа „Виена” (2000) и съавтор и издател на няколко книги за пътешествия. През миналата година издаде книгата „Турците в България”. Известен е и с многобройните си пътувания по света. Последната му изява е участието му в документалния филм за случая Георги Марков на немския продуцент Клаус Дексел „Накаран да замлъкне: Писателят Георги Марков и убийството с чадър”, чиято премиера беше в София през март 2013 г.

Още преди няколко години комисията по досиетата обяви сътрудниците на комунистическите тайни служби в печатните и електронни медии. За разликата от изпълнителната законодателната, съдебната и местната власти обаче медиите не бяха проверявани от 10 ноември 1989 г., а само от влизането на закона в сила – декември 2006 г. По този начин водещите журналисти и собственици на медии за първите 16 години на прехода останаха скрити. През декември 2012 г. по предложение на ГЕРБ парламентът премахна тази неравнопоставеност. Комисията по досиетата вече има правомощия да извършва проверки в медиите за всичките 24 години от промените насам.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов