|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДПС, БСП и коалицията на Слави Бинев с най-много агенти в листите за 42-то Народно събрание (обновена) ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Петък, 26 Април 2013 13:19

alt
Общо 136 агенти на комунистическите тайни служби атакуват 42-то Народно събрание като кандидати за народни представители от над 30 политически партии и коалиции или с трима по-малко от парламентарните избори през 2009 г.

Това стана ясно от обявената днес проверка на регистрираните в Районните избирателни комисии кандидат-депутати за следващия парламент от комисията по досиетата (решение №2-172 от 26 април 2013 г.).

С най-много агенти в листите са ДПС – 16, Коалиция за България (БСП и други леви организации) – 15, политическа партия „Българската левица” с председател бившия депутат от БСП Иван Генов – 10, политическа партия „Съюз на комунистите в България”10 и коалицията на Слави Бинев „ГОРДА България”9 агенти.

Проверката на комисията по досиетата е обхванала общо 4145 от регистрираните кандидати. Останалите 3160 не подлежат на проверка, тъй като към юли 1991 г., когато официално е закрита структурата на репресивния апарат на БКП, те не са били навършили пълнолетие и не са могли да бъдат вербувани.

След първите пет водещи по брой на агенти в листите си партии и коалиции се нарежда учредената през 2011 г. националистическа партия "Национален фронт за спасение на България", един от председателите на която е шефът на телевизия „СКАТ” Валери Симеонов със 7 агенти.

Проверката показва, че партия ГЕРБ е допуснала повече кандидати с досиета в сравнение с парламентарните избори през 2009 г. Сега те са 6 души, а преди четири години с един по-малко.

РЗС на Яне Янев също е издигнала 6 агенти на бившата Държавна сигурност. Партия „Атака” е с 4 сътрудници в листите си. Партията на Красимир Каракачанов ВМРО-БНД е също с 4 агенти. С 4 сътрудници е и партия "Лидер" сред своите кандидат-депутати. Коалицията „Център – Свобода и достойнство” между партията на Корман Исмаилов, Касим Дал и НДСВ също е допуснала 3 агенти в листите си. Те обаче не са български етнически турци.

По 2 агенти имат и коалицията между партията на Иван Костов ДСБ и Българския демократичен форум, както и партията на Меглена Кунева Движение „България на гражданите”.

Неотдавна от комисията по досиетата потвърдиха, че именно Кунева е била единствената, която се е възползвала от правото на предварителна проверка на своите кандидати на предстоящия на 12 май парламентарен вот. В този смисъл присъствието на двама агенти в листите на партията е известна изненада.

Политическа партия "Демократична алтернатива за национално обединение" (ДАНО), учредена неотдавна от отцепилите се от РЗС бивши депутати Димитър Чукарски и Тодор Великов, има 5 агенти в листите си. Лидер на партията е Надежда Сандолова, бивш член на европейската сметна палата.

Партията „Нова алтернатива” с лидер Николай Цонев, бивш военен министър (2008-2009), е включила в листите си 3 агенти на комунистическите тайни служби.

Прясно създадената коалиция „Българска пролет”, включваща част от протестиращата група „Орлов мост”,  Партия на Зелените, Българска социалдемокрация и гражданското движение „Българска пролет“ има също 3 агенти в листите си.

 

По-известните имена с агентурно минало в листите за 42-то Народно събрание са:

ДПС – лидерът на партията Лютви Местан, бившите депутати Рамадан Аталай и Янко Янков, бивш кмет на Сливен, кметът на с. Гърмен Ахмед Башев.

БСП – бившите депутати Добромир Задгорски и Минчо Минчев, вицепремиерът в правителството на Виденов Румен Гечев, литературният критик проф. Огнян Сапарев, също бивш депутат.

ГЕРБ – бившият депутат от Добрич Румен Иванов, щатен служител на ДС, който отново води листата в Добрич.

ГОРДА България (на Слави Бинев) – Йордан Величков – щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, Кръстьо Петков – бивш шеф на КНСБ и депутат от БСП, Румен Ралчев – бивш щатен служител на УБО, работи в личната охрана на Тодор Живков, след промените президент на охранителната фирма "Балкан секюрити груп", известен масон и Приор в  Ордена на трамплиерите в България.

Национален фронт за спасение на БългарияВелизар Енчев – щатен служител на Първо главно управление на ДС, бивш дипломат и журналист, водещ в телевизия „СКАТ”, Стефан Солаков, бивш щатен служител в Първо главно управление на ДС, водещ в телевизия „СКАТ”.

Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО-БНД.

Жорж Ганчев – лидер на партия „Национално патриотично обединение”.

Кольо Парамов – бивш главен ревизор на БНБ, издигнат от партия „Либерален алианс”.

 

Девет от всички огласени сътрудници са жени, а останалите 127 са мъже.

 

„Доайенът” на агентите сред кандидатите за народни представители за 42-то Народно събрание е роденият на 1 януари 1938 г. 75-годишен Веско Вълчевагент „ЧАКАЛОВ” на Пето управление на ДС от 1953 г. (по това време това управление е военното контаразузнаване, ВКР), а след това и на Второ управление (контраразузнаването). Той е кандидат за депутат, издигнат от РЗС  в 30-и МИР-Шумен.

Най-младият агент е 44-годишният Васко Марков – агент „МАНЧЕВ” на Трето управление на ДС (ВКР) от 1987 г. Той е кандидат за народен представител, издигнат от партия „Лидер”   в 26-и МИР – София-област.


За парламентарните избори през лятото на 2009 г. комисията по досиетата провери общо 3234 кандидати за депутати (1163 лица не са подлежали на проверка). От проверените сътрудници на комунистическите тайни служби се оказаха общо 139 кандидат-депутати от различни политически формации и коалиции.

Тогава политическите партии, които влязоха в 41-то Народно събрание, вписаха в листите си, следния брой сътрудници на ДС или на разузнавателните служби на БНА:

  • ДПС – 25 сътрудници;
  • БСП – 14 сътрудници;
  • РЗС – 9 сътрудници;
  • ГЕРБ – 5 сътрудници;
  • Атака – 4 сътрудници.
 

Коментари 

 
-1 #2 svetlan 2013-04-28 21:06
Такъв филм няма,гласуване за агентура и против агентура. Откъде вадиш и ти драги Исветлио тази отнесеност и наивност,българ ска. Откъде знаеш кой е бил и е агент.Има един единствен "обект",за който не е морално да се гласува,това е добре познатата комунистическа сган. Тази сган е събирателен образ от комунисти,антиф ашисти,марксист и,русофили ,бандити,убийци ,крадци и др. Техните физиономии и гласове са всеки ден пред микрофоните и камерите.Те движат живота у наs,те съсипват народа,те издевателстват, те заплашват с убийства мирни хора,които ги рзобличават.Комунистите са много неодоволни от разобличенията. Те се озлобяват и правят безобразия.
Но у нас е късно за всичко-и да се гласува и да не се гласува. Kаквото е трябвало дa бъде нпаравено и кой е трябвало да го направи ,е направено и точка. Комунистите отново са победители и никой не може да им каже "копче".И всеки,който се задява с тях да бъде много внимателен,че те са опасни и диви като пуми.Така че,или не гласувай за никого,или за комунистите.


Ти като че ли не доволстваш,че оприличавам всевъможните комунистическi безобразници за сган.Представи си следната картина-Г-н Костадинов и неговата комисия изучаваt "настроенията на хoрата при декомунизацията "(през неуточнен период), а днес някой заплашва с убийство напълно невинен,безобид ен и мирен журналист.Който не е пипнал с пръст нито един комунист.И нека да запитаме,какви са резултатите от "десталинизацият а" в НРБ и текущата "декомунизация" в РБ. Ами никакви.
 
 
+6 #1 isvetlio 2013-04-26 20:44
Е, ако искам да дам гласа си против съветската и ДС агентура, за кого да гласувам? :)
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов