|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент „МЛАДЕНОВ” на ДС е поел енергетиката в служебния кабинет. През 2008 МВР му скрило досието (обновена) ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Април 2013 12:26

alt

Новият зам.-министър на икономиката и енергетиката Божан Стоянов е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Това обяви днес комисията по досиетата в доклад от проверката на състава на служебното правителство (решение №2-166 от 10 април 2013 г.)

Проверката е обхванала общо 37 лица на следните постове: министър-председател, заместник министър-председатели, министри и заместник-министри в служебното правителство.

Божан Стоянов е единственият с досие в служебният кабинет, но точно на него бе поверен ключовия ресор енергетика при представянето на екипа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на 22 март 2013 г.

Стоянов е разкрит като агент на Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление, където е работил по линия на ДС.  Регистриран е като агент през юли 1988 г. под псевдонима „МЛАДЕНОВ”. По това време е 25-годишен. Според изнесените от комисията данни неговото лично агентурно дело е запазено, както и документи от ръководещия го оперативен работник.

 Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стоянов към ДС и  след 10 ноември 1989 г.

За да заеме поста зам.-министър, отговарящ за енергетиката, Божан Стоянов се завърна от САЩ, където работи като финансист и консултант.

Роден е през 1963 г. Завършил е Английската гимназия в София. След това завършва МЕИ, специалност промишлена топлотехника. Специализирал е бизнес в Будапеща и Питсбърг. Следвал е финанси в бизнесучилището на университета в Пенсилвания, САЩ и завършва като магистър по бизнесадминистрация.

Името на Стоянов стана известно по времето на правителството на НДСВ, когато се появи начело на „Табако кепитал партърнс”, кандидат за „Булгартабак”. Сделката обаче пропадна. Тогава Стоянов минава за приближен на министри в правителството на НДСВ Николай Василев и Милен Велчев.

През 2002 г. премиерът Симеон Сакскобурготски го покани да поеме енергетиката, но той отказа. Дълго време Стоянов е в Ню Йорк като председател на българския уолстрийт клуб.

Сайтът desebg.com потърси за коментар зам.-министър Божан Стоянов. От кабинета му заявиха, че в момента не е в министерството, но ще му предадат обаждането.

 

Реакцията на Министерството и обявения зам.-министър

По-късно през деня Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разпространи следното съобщение:

„По повод оповестените днес данни от проверка на комисията по досиетата, в които се твърди, че заместник-министърът по енергетика Божан Стоянов е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е упълномощен да заяви следното:

На 22 август 2008 г. същата Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, председателствана отново от Евтим Костадинов е издала удостоверение на г-н Стоянов, според което няма данни той да е бил „щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия”.

Министерството е изпратило писмо до комисията с настояване случаят да бъде изяснен в най-кратки срокове.

 

 

Отговорът на комисията по досиетата

Потърсен за коментар на случая Евтим Костадинов заяви пред desebg.com:

„През 2008 г. г-н Стоянов е подал заявление до комисията, която по това време не разполагаше нито с картотеката на ДС, която беше в МВР, нито с архивните материали. По тази причина за всички лица, подали заявления до нас, изпращахме запитване до съответните служби и до МВР. По случаят с г-н Стоянов тогава сме получили отрицателен отговор от МВР, подписан от министъра. На тази основа сме издали удостоверението, с което той разполага към 2008 г.  

Тъй като не сме се предоверили на службите, съхраняващи архиви на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в тези удостоверения ние изрично посочваме, че на „този етап” за съответното лице не разполагаме с информация за принадлежност. По този начин комисията се презастрахова, именно в от такива случаи като този.

През 2010 г., когато приехме картотеката от МВР и архивите, сме получили материали, свързани с г-н Божан Стоянов, които през 2008 г. са ни били спестени. Те излизат днес, защото по закон сме задължени да извършим проверка за принадлежност на служебния кабинет, в който фигурира и г-н Стоянов. Оттук се получава това разминаване, за което комисията не може да бъде винена.
Всичко това е документирано и е на разположение.”

Според Конституцията (чл. 108, ал. 2) зам.-министрите се назначават от министър-председателя. В случая Божан Стоянов е назначен от премиера Марин Райков.

При представянето на министрите в служебното правителство на 12 март 2013 г. президентът Росен Плевнелиев отбеляза в словото си, че нито един от тях не е свързан с Държавна сигурност. Както desebg.com съобщи той се е възползвал от правото си на предварителна проверка в комисията по досиетата на кандидатите, на които се е спрял. Очевидно това не е направено от премиера Марин Райков по отношение на зам.-министрите.

Наскоро desebg.com коментира, че секторът енергетика и други монополи изобщо липсват като задължени субекти за проверка в закона за досиетата и миналото на участниците в тях е непрозрачно от времето на комунистическия режим.

 

УТРЕ ОЧАКВАЙТЕ:
Кой министър на вътрешните работи през 2008 г. си е позволил да скрие документите на Божан Стоянов – разговор с председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов