|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Двама от ръководството на федерацията по бридж са с досиета ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Април 2013 08:53

alt
Двама бивши представители на ръководството на Българската бридж федерация са свързани с бившата Държавна сигурност. Това установи проверката на комисията по досиетата (решение №2-161 от 3 април 2013 г.).

Председателят на управителният й съвет до 1997 г. и в периода 2000-2003 г. Христо Друмев е единият.

Другият сътрудник е Илко Попов, член на Управителния съвет през 1998-1999 г. Проверката на комисията по досиетата е обхванала общо 17 души от ръководните органи на Българската бридж федерация. Тя се извършва съгласно задължителното проверяване по закона на досиетата на председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на юридически лица с нестопанска цел, както и учредителите на юридически лица с нестопанска цел.

Името на Христо Друмев се засича за трети път при проверки на различни институции. За първи път той беше обявен при проверката на членовете на българските правителства през 2008 г. в качеството му на зам.-министър на културата в правителството на Андрей Луканов през 1990 г.

Миналата година (2012) беше обявен и като член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата до 2009 г.

Друмев (1932) е вербуван през 1959 г. под псевдонима „ДРАГАНОВ” от Софийско градско управление на МВР по линия на ДС. След това е сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА и на Първо главно управление на ДС (разузнаването) под псевдонима „БОРИЛ”. Снет е от оперативния отчет през 1990 г. Сътрудник е на комунистическите тайни служби в продължение на 31 години. През този период сменя 22 оперативни работници, които са го ръководили.

Преди 9 септември 1944. бащата на Христо Друмев е представител на германска фирма и след преврата губи цялото си състояние. Друмев завършва юридическо образование. Владеенето на чужди езици му помага да стане аташе в МВнР, където отговаря за американски контингент.

За този пост той получава протекция от д-р Минчо Нейчев, министър на правосъдието в кабинета на Кимон Георгиев (1944-1946), който е бил служител във фирмата на баща му. След смъртта на Нейчев през 1956 г. Христо Друмев е уволнен поради политическа непригодност.

В този период се занимава с ремонтиране на пишещи машини и покер. По-късно отказва хазарта заради съпругата си и го заменя с бридж.

Вече като агент е юрисконсулт в продължение на 5 години на „Техноекспортстрой” в Средния изток. След завръщането си в България е назначен за директор на предприятието „Филм България”. Представя НРБ на международни фестивали и търгува с кинематографична продукция. Сключва договор с „Метро Голдуин Майер”, в резултат на което за първи път в България се внасят класически американски филми.

altНазначен е за културен аташе е в българския културен дом „Витгенщайн” във Виена до 1988 г. През същата година е назначен за генерален директор е на Национален дворец на културата (НДК), пост на който остава цели 24 години, до 4 май 2011 г.

В края на 80-те години оглавява и Българската бридж федерация. Той е световен шампион по бридж два пъти — през 1998 г. в Лил и през 2002 г. в Монреал.

Христо Друмев е свързан и друга обществена дейност. От 1994 г. е учредител и председател на Управителния съвет на съюз „Произведено в България” и от същата година е председател на Фондация „Доверие и закрила”. Вицепрезидент е на Българския инвестиционен форум и член на надзорния съвет на ПФК Левски.

Другият разкрит сътрудник на ДС в Българската бридж федерация Илко Попов (1956) е привлечен през 1981 г. като агент „ЧАВДАРОВ” от окръжно управление на МВР-ДС във Варна. От 1984 г. е превербуван от ПГУ под псевдонима „ЧАЛЪМОВ”. Снет е от действащия оперативен отчет през 1986 г. Името му фигурира на сайта на Българската бридж федерация като член на Варненския бридж клуб.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов