|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агентите в банките изпревариха кредитните милионери ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Март 2013 17:45

alt
Сътрудниците на бившите комунистически служби в банките изглежда изпревариха агентите сред кредитните милионери. Такава тенденция се оформя в процеса на огласяване на агентите, след като днес комисията по досиетата обяви първата проверка на институция от банковия сектор – „Тексим Банк” АД.

Проверката на банката е началото на глобалната проверка на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на банки в България, съгласно закона за досиетата.

Четирима банкери, двама от които са сред учредителите на създадената през 1992 г. „Тексим Банк”, са свързани с бившата Държавна сигурност (решение №2-157 от 27 март 2013 г.). Проверката е обхванала общо 42 лица, свързани с ръководството на кредитната институция.

Изпълнителният директор на „Тексим Банк” в периода 1993-1995 г. Николай Кълбов е разкрит като щатен служител на Второ главно управление на ДС от 1985 г. Той е и член на Управителния съвет в посочените години.

Сред обявените сътрудници са членът на Надзорния съвет на банката от самото й начало през 1992 г. Иван Стамболийски и членът на Управителния съвет Росен Керемедчиев, също от 1992 г. до 1995 г.

Най-продължително присъствие в ръководните органи на банката има Росен Чобанов – член на Надзорния съвет от 2000 г. до 2010 г. Първоначално той е бил привлечен като нещатен служител (НОР) към Пето районно управление на МВР в София от 1975 г., а от 1981 г. е регистриран като секретен сътрудник „ДОБРИНИН” на Първо главно управление на ДС.

alt „Тексим Банк” АД е една от най-старите действащи частни банки в България. Тя е учредена през 1992 г. от над 4000 акционера по инициатива на ръководителя на търговско предприятие „Тексим” от 60-те години на миналия век Георги Найденов (1927-1998).

Външнотърговско предприятие „Тексим” е създаден през декември 1960 г. със „строго поверително” разпореждане на Министерския съвет като „фирма на инженерното управление за внос и износ с капиталистическите страни”.
Самият Найденов по това време е кадрови служител на Първо управление на ДС с чин полковник. Той регистрира и първата задгранична фирма по времето на комунизма „Имекстраком” във Вадуц, Лихтенщайн, чрез която е прикрита реализацията на първата по-голяма оръжейна сделка между НРБ и Алжир (виж повече книгата „Империята на задграничните фирми”).

През 60-те години Тодор Живков позволява по-либерален модел на управление на външнотърговските предприятия „Тексим” (по-късно в състава на икономическа групировка „Български търговски флот”, развита и ръководена от Георги Найденов), „Булет” и „Родопа”. След нахлуването на войски на Варшавския договор в Чехословакия и разправата с Пражката пролет, СССР критикува Живков за допуснатия икономически подход, различен от плановата икономика. Дейността на икономически по-свободните дружества е ликвидирана, а по нареждане на Живков Георги Найденов е обвинен и осъден на 20 години затвор, от които излежава 5 години. Не му е позволено да се върне в търговията. Зад граница (в Австрия) е пуснат едва през 1988 г.

Архивите разкриват, че през 60-те години Държавна сигурност засича, че покрай търговската си дейност „Тексим” извършва контрабанда на различни дефицитни стоки и на огнестрелно оръжие. В свой доклад до Политбюро ДС предлага на „Тексим” да се даде правото да извършва т. нар. скрит транзит или държавна контрабанда, тъй като от търговските дружества има най-голям опит. Комунистическото управление начело с Тодор Живков обаче създава друго дружество – „Кинтекс”, което е натоварено с оръжейните сделки и в чиято структура е създадено звено (Трета дирекция), което поема държавната контрабанда.

От януари насам се очаква комисията по досиетата да започне огласяването на агентите сред кредитните длъжници, но проверката им се оказа съпътствана със сериозни технически трудности. Някои от банките дори твърдят, че значителна част от необходимите на комисията документи са унищожени.

Проверката за принадлежност към ДС на ръководствата на банките ще позволи да се прави паралел и връзки между различни кредитни институции и кредитни длъжници, когато комисията започне да обявява агентите сред тях.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов