|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
16 агенти на ДС бяха осветени в Агенцията за социално подпомагане ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Петък, 11 Февруари 2011 22:22

Общо 16 агенти на бившата Държавна сигурност бяха установени от комисията по досиета в Агенцията за социално подпомагане. Те бяха обявени (решение №184 от 9 февруари 2011 г.) при проверката на 1260, заемали ръководни постове  в държавната институция. Агенцията за социално подпомагане е изпълнителна агенция – второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на труда и социалната политика.

След обявените сътрудници на ДС е и бившият изпълнителен директор на агенцията в периода 2003-2006 г. Николай Ангелов (1956). Според документите в комисията по досиетата той е работил като агент Жечев на Трето управление (военното контраразузнаване) на ДС от 1985 г. По това време той е работил като редактор във в. „Трудово дело”, след това е Началник отдел „Военно обучение” в изданието. Той става негов главен редактор през 1993 г. и го заема до 2000 г. Ангелов е завършил школа за запасни офицери и има чин полковник от резерва.

.

 

Агентурното минало на Ангелов е обявено още през 2008 г. при проверката на Министерския съвет, където е бил зам.-министър в социалното министерство от 2005 г., а след това и при проверката на НОИ през октомври 2009 г. където също заема ръководна длъжност.
От обявените 16 агенти данните на комисията по досиета показват, че четирима от тях заемащ ръководни постове в агенцията и към момента.

Повечето от обявените сътрудници на бившата ДС са директори на регионални дирекции за „Социално подпомагане”, началник на отдели в тези дирекции и един началник на отдел „Закрила на детето”.

Проверката на Агенцията за социално подпомагане е част от глобалната законова проверка на ръководния състав в държавни агенции за принадлежност към Държавна сигурност, която комисията по досиетата започна да извършва още през 2010 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов