|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Един от новите членове на ДКСИ е работил в Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Януари 2013 11:00

alt

Петър Петров, един от новите членове на Комисията по сигурността на информацията (ДКСИ), е кадрови служител на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно от проверката на комисията по досиетата (решение №2-129 от 16 януари 2013 г.) на държавната комисия, извършена във връзка с настъпили кадрови промени в ръководството й. През ноември 2012 г. за председател на комисията правителството назначи Борис Димитров на мястото на Цвета Маркова. Тогава бяха подменени и двама от членовете на комисията. Един от новите членове е именно Петър Петров (1950). По това време той работи като главен експертен сътрудник към парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Според оповестените от комисията по досиетата данни Петров е назначен през 1974 г. като разузнавач във II самостоятелен отдел „Външно наблюдение и проучване” на Държавна сигурност. Това е отделът, който организира външното наблюдение на издирвани или следени от ДС лица и извършва тяхното проучване. През 1981 г. е повишен в длъжност старши разузнавач, а през 1984 г. изкарва 3-месечна школа на КГБ в Ленинград (днес Санкт Петербург). През 1985 г. е издигнат за началник група.

В официалната му биография на страницата на ДКСИ е посочено, че в периода 1974-2009 г. преминава през различни длъжности в МВР, като последната заемана е заместник-директор на Специализирана дирекция. От юни до октомври 2009 г. е служител в Министерство на отбраната. В периода 2009-2012 г. е главен експертен сътрудник в Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика.

Освен Петър Петров още един служител на ръководен пост в момента в ДКСИ е свързан с ДС. Това е Стайко Христов (1950), щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване). Той е директор на дирекция „Защита на класифицираната информация” от юни 2011 г.

В обявения от комисията по досиетата списък фигурират имената и на още двама ръководни служители в ДКСИ, които са работили там в периода 2008-2012 г.

ДКСИ беше създадена през 2002 г. със приетия тогава Закон за защита на класифицираната информация като държавния орган, който реализира политиката на България в опазването и съхранението на класифицираната (секретната) информация. Приемането на това законодателство и създаването на специален държавен орган беше едно от условията за приемането на страната в НАТО.

ДКСИ беше проверена от комисията по досиетата през 2008 г. Тогава бяха установени четирима служители на различни ръководни постове с принадлежност към ДС.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов