|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Решения
Само един сътрудник на ДС е избран за общински съветник в област Монтана ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 16 Април 2024 09:07

alt

 

От 7 сътрудници на тоталитарните комунистически служби, издигнати като кандидати за общински съветници на последните местни избори през октомври 2023 г., само един е избран с мандат до 2027 г.

Това стана ясно, след като Комисията по досиетата огласи проверката на лицата, регистрирани за участие на местния вот като кандидати за общински съветници в област Монтана.

Проверени са 400 лица, регистрирани като кандидати за общински съветници на вота миналата есен. Други 428 кандидати за общинари не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя е функционирала, те не са били пълнолетни и не са могли да бъдат вербувани.

продължава>
 
И в област Ловеч са избрали нови общински съветници с принадлежност към ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 11 Април 2024 15:55

alt

 

Област Ловеч е поредната област в България, в която на последните местни избори през октомври 2023 г. са издигнали и избрали общински съветници с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи на своя сайт проверката на областта.

Проверени са 360 лица, регистрирани като кандидати за общински съветници на вота миналата есен. Други 457 кандидати за общинари не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя е функционирала, те не са били пълнолетни и не са могли да бъдат вербувани.

За 9 лица от проверените 360 души Комисията е установила, че са с принадлежност към Държавна сигурност (решение №2-2390 от 11 април 2024 г.). Това са:

продължава>
 
Сътрудници на ДС пробиха за общинари в област Кюстендил ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Април 2024 14:47

alt

 

Седем от кандидатите за общински съветници в област Кюстендил на местните избори през октомври 2023 г. са с принадлежност към тоталитарните комунистически служби, а двама от тях са избрани като общинари с мандат 2023-2027 г.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата обяви проверката на кандидатите на общински съветници в Кюстендилска област.

В обсега на проверката са попаднали 412 лица, чиито кандидатури на общинари са издигнати на вота миналата есен.

Други 494 г. от кандидатите за общински съветници не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя е функционирала, те не са били пълнолетни и не са могли да бъдат вербувани.

продължава>
 
Осем кандидати за общинари в област Кърджали с досиета – пет са избрани ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Март 2024 15:22

alt

 

Осем от кандидатите за общински съветници в област Кърджали на местните избори през октомври 2023 г. са с принадлежност към тоталитарните комунистически служби, а петима от тях са избрани като общинари с мандат 2023-2027 г.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата обяви проверката на кандидатите на общински съветници в Кърджалийска област.

В обсега на проверката са попаднали 242 лица, чиито кандидатури са общинари са издигнати на вота миналата есен.

Други 292 г. от кандидатите не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя е функционирала, те не са били пълнолетни и не са могли да бъдат вербувани.

продължава>
 
Сътрудници на ДС са избрани за общински съветници в област Добрич ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 12 Март 2024 12:34

alt

 

В област Добрич има избрани общински съветници с принадлежност към Държавна сигурност на последните местни избори през октомври 2023 г.

Това стана ясно от решение на Комисията по досиетата, оповестено днес. То съдържа информация за извършената проверка на кандидатите на за общински съветници, регистрирани от общинските избирателни на последния местен вот през есента на миналата година в област Добрич.

От общо 799 регистрирани кандидати за общинари в област Добрич Комисията е проверила 340 лица. Останалите 459 лица не подлежат на проверка, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя е функционирала, те не са били навършили пълнолетие и не са могли да бъдат вербувани от репресивния апарат на БКП.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 158
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов