|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Митрополит Кирил изопачава истината за агентурните си доноси ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 12 Ноември 2012 20:40

Изявлението на новоизбрания наместник-председател на Българската православна църква Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, че не е доносничил срещу монасите в манастира „Зограф”, направено в неделя пред Би Ти Ви, не отговаря на истината.

„Не се чувствам да съм бил някакъв служител на когото и да било, освен на църквата, затова съвестта ми е чиста, за какво да се кая. Изповедта е лична, тя е тайнство, а грехът всеки го вижда. „Аз съм бил готвач, цепих дърва, не съм писал доноси срещу монасите”, заяви в неделя варненският владика.

Твърдението му обаче не отговаря на собственоръчно писаните агентурни донесения от „Зограф” през 1979 г., когато той се опитва да стане част от братството на манастира по поръчение на Първо главно управление на ДС, за което по това време работи.

Документите се съхраняват в досието му на секретен сътрудник под псевдонима „КОВАЧЕВ”, което desebg.com публикува. Нещо повече, те са общодостъпни от януари 2012 г., когато комисията по досиетата обяви агентите на ДС сред висшия клир.

В доносите си той предава информация на отдел 14 за културно-историческото разузнаване в ПГУ против един от монасите в „Зограф” – отец Порфирий. Последният не се вписва в схемата на ДС и разузнаването решава да го отстрани от манастира в Света гора чрез агентурно-оперативна комбинация.

.

 


Доноси срещу монах антикомунист

Кирил е доносничил именно срещу отец Порфирий, който по това време е далеч над него по образование и в йерархията, тъй като освен монах с по-дълъг опит преди да постъпи в зографското братство е учител в Духовната семинария в Черепиш и отговорник за нейната библиотека. Когато Кирил прави това е 25-годишен.

Отец Порфирий е човекът с най-изразен антикомунизъм сред монастите в „Зограф”., Той до голяма степен се противопоставя на опитите на ДС да внедрят в „Зограф” първо Кирил, а след това и Натанаил – днешният Неврокопски митрополит.

Също така Порфирий е и против друг монах от братството, който също е агент под кодовото име „ХАДЖИЕВ”, който ПГУ се стреми да бъде избран за игумен.

Едва в края на 1984 г. ДС успява да отстрани отец Порфирий от Зографския манастир.

В изявлението си пред Би Ти Ви в неделя митрополит Кирил каза още, че не е подписвал документ и не е давал съгласие да сътрудничи на Държавна сигурност.

Документите в досието му показват, че в няколко аспекта той се е възползвал от връзката си с ПГУ посредством своя чичо полк. Христо Маринчев, зам.-началник на отдел 14 за културно-историческо разузнаване. Първо, са му спестени 4 месеца от казармата, време през което му е проведено специално обучение по фото дело.

Второ, многократно е получавал суми от ДС за издръжка и трето, но не на последно по важност място, изпращането му да следва богословие в Гърция през 1976 г. става с решение на Светия Синод, но под диктовката на Държавна сигурност.

Варненският митрополит Кирил, коментира и случая с луксозната лимузина„Линкълн MKZ” хибрид със „златен” номер В 8008 РТ, с която отиде на литургия навръх Никулден миналата година.


30 000 – 35 000 долара, това скъпо ли е?

„Не мога да откажа едно дарение от християни, които са загрижени за дейността и успеха на своя архиерей”, каза владиката и добави: „Тази кола е абсолютно евтина. 30 000 – 35 000 долара, това скъпо ли е? Не е с екстри, освен това тя е икономична, гори двойно по-малко от другите коли”.

По рано в неделя Пловдивският митрополит Николай заяви, че Кирил е избран за наместник-председател на БПЦ в нарушение на устава на църквата.

От 14 митрополити в заседанието на Светия Синод са участвали 12, а митрополит Кирил получи одобрението на седем от висшите духовници.

Това означава, че е нарушен член 63, алинея 2 от устава на църквата, който гласи, че решенията се приемат с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод. При разногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят.

"Нямам амбиции, освен да служа добросъвестно на Българската православна църква и не се виждам като бъдещ патриарх, заяви днес избраният за наместник-председател на църквата Варненски митрополит Кирил.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов