|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиерът Борисов: Ще гледам с други очи на митрополитите с агентурно минало ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 23 Януари 2012 21:39

Министър-председателят Бойко Борисов призна, че личното му отношение към владиците, разкрити като агенти на бившата Държавна сигурност, няма вече да е същото.

В интервю за в. „24 часа” премиерът  заяви, че „аз самият по друг начин ще ги гледам тези владици”,  коментирайки факта, че 11 от 15-те членове на Светия синод на Българската православна църква се оказаха агенти на бившата Държавна сигурност.

Министър-председателят Бойко Борисов е доволен, че патриарх Максим, че не е бил агент на ДС. „Хубавото е, че патриархът не е бил сътрудник”, казва Борисов.

Той обяснява, че ще продължи да целува ръката на владиците „заради църквата и вярата в Господ. В края на краищата, щом Началникът ги е допуснал, и аз като този владика го приемам за даденост. Но явно в един момент Началникът е казал да дойде такава власт, която да им извади досиетата на всички и миряните да си направят изводите."

.

 

Премиерът определя като „малко цинично" изявлението на Врачанският митрополит Калиник, който, искайки извинение за агентурното си минало се оправда с библейския постулат: „Всяка власт е от Бога.”

Борисов посочва, че е чувал „за двама-трима”, свързани с комунистическите служби, но се изненадал, че толкова много представители на висшия клир са имали отношения с тях.

По думите му жалкото било, че разсекретяването на досиетата и огласяването на информацията за миналото на владиците е станало тъкмо, когато българите са се консолидирали около църквата и нещата около нея са се успокоили.

Мнението на Борисов е, че досиетата на висшия клир са илюстрация защо държавата 20 години все е в преход.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов