|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Непреодолимата пречка за агентите в Светия синод ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 26 Декември 2016 15:47

alt
За по-малко от три години сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в ръководството на Българската православна църква (БПЦ) намаляха почти на половина, но причината за това не е тяхната смяна по морални съображения от Светия синод, а естественият биологичен завършек на житейския им път.

Днес, 26 декември 2016 г., на 85-годишна възраст почина Врачанският митрополит Калиник, като той е четвъртият митрополит в БПЦ с агентурно минало, който си отива и по този начин освобождава място в Светия синод за духовници, необременени от зависимостите на комунистическия режим.

През януари 2012 г. Комисията по досиетата обяви проверката за принадлежност към Държавна сигурност на ръководството на БПЦ, при която 11 от 15-те митрополити се оказаха сътрудници на тоталитарното управление на БКП.

Светия синод обаче предпочете да неглижира обществения скандал и не разгледа този проблем, нито взе отношение към него, както при патриарх Максим, така и при следващия патриарх Неофит – агент „СИМЕОНОВ”, който оглави БПЦ през февруари 2013 г. след кончината на предшественика си четири месеца по-рано.

Калиник е избран за Врачански митрополит през 1974 г. Вербуван е за агент през 1968 г. под псевдонима „РИЛСКИ” от Окръжно управление на МВР-ДС в Русе. Той е ползван и като агент „ВЕЛКО” от Окръжно управление на МВР-ДС в Сливен, а впоследствие е агент и на  Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Калиник е единственият митрополит с досие, който поиска публично прошка, заявявайки след обявяването на проверката за принадлежност към тоталитарните служби в Светия синод: „Ако някой нещо е засегнат като епархиот (жител) на Врачанска  епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен”.


Варненският митрополит Кирил

През юли 2013 г. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше открит удавен в морето в района на местността „Траката“ край Варна. Той е избран за митрополит през 1989 г.

Смъртта на 59-годишният Кирил остави много съмнения, тъй като е добър плувец и плува почти всекидневно в района, където е намерен удавен.

Кирил е вербуван за секретен сътрудник от Първо главно управление на ДС през 1976 г. под псевдонима „КОВАЧЕВ”, а впоследствие е и агент „ВЛАДИСЛАВ” на Шесто управление на ДС.


Неврокопският митрополит Натанаил

През ноември 2013 г. след боледуване от емболия на 61 години почина Неврокопският митрополит Натанаил. Той е митрополит от 1994 г.

Натанаил е вербуван като секретен сътрудник от Първо главно управление на ДС през 1980 г. под псевдонима „БЛАГОЕВ”. Той е един от митрополитите, които приживе бяха най-големите противници за отварянето на досиетата на висшите духовници в ПБЦ.


Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон

През тази година почина Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон (април 2016 г.). Той завърши земния си път в САЩ на 89 години. За митрополит е избран през 1986 г.

Симеон е вербуват като агент от Второ управление на ДС през 1964 г. под псевдонима „ХРИСТОВ”. След това е привлечен като секретен сътрудник „ТОРИС” от Първо управление през 1966 г.

През ноември 1967 г., когато изпълнява длъжността протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в гр. Ню Йорк, е назначен за оперативен работник от секретния щат на разузнавателното управление на ДС. По този начин той е единственият от агентите в Светия синод, който е и щатен служител на Държавна сигурност.


Старозагорският митрополит Галактион

Към горе изброените четирима митрополити трябва да се прибави и още един – 67-годишният Старозагорски митрополит Галактион, който беше освободен от поста от Светия синод по здравословни причини.

Той е избран за митрополит през 2000 г. През 1981 г. е вербуван като агент от Окръжно управление на МВР-ДС Враца под псевдонима „МИШО”, а впоследствие е прехвърлен към Шесто управление на ДС.

През май 2015 г. митрополит Галактион катастрофира тежко край Симеоновград. В резултат на автомобилната катастрофа той получи мозъчно сътресение, няколко от ребрата му бяха счупени, както и лявата ръка. През юни същата година получи инсулт.

През септември 2016 г. Светият синод го освободи от заемания пост поради тежкото здравословно положение, което не му позволява да изпълнява задълженията си.

Към момента с досиетата освен патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, са Сливенският митрополит Йоакиний, Видинският митрополит Дометиан, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий и на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов