|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Преизбраха Мустафа Хаджи – агент „АНДРЕЙ” за главен мюфтия ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Неделя, 24 Януари 2016 17:52

alt
Досегашният главен мюфтия Мустафа Хаджи беше преизбран днес на провелата се национална мюсюлманска конференция в София. До избора му се стигна, след като той беше и единственият кандидат за поста, а предишното ръководство беше обявено от съда за нелегитимно.

Мустафа Хаджи е роден през 1962 г. в Пазарджишкото село Драгиново. Там получава начално образование, а след това продължава в техникум по горско стопанство във Велинград. През 1982 г. влиза в казармата и след уволнението си започва работа в родния си край. Работи две години на каскада „Белмекен – Сестрино", а след това в завод „Васил Сотиров" във Велинград като работник по сушене на дървесина.

По време на „възродителния процес” комунистическият режим му дава името Мануш Хаджиев. Взима частни уроци по религия при ходжите на село, а след това във Велинград и други населени места. В началото на 1990 г. става имам в родното си село и две години практикува тази дейност. След това е назначен за заместник главен мюфтия в Главното мюфтийство, София. През 1993 г. заминава за Йордания, където завършва Теологическия факултет на Университета „Ярмук”. През 1997 г. се дипломира и се завръща в България. Тогава за първи път е избран за главен мюфтия.

През 2012 г. Комисията по досиетата разкри принадлежността му към бившата Държавна сигурност при проверката на различните вероизповедания.

Хаджи беше разкрит като агент на Общинско управление на МВР-ДС Велинград под псевдонима „АНДРЕЙ”. Интересното е, че вербуването му датира от 14 ноември 1989 г. Личното му и работно дела са унищожени през есента на 1992 г. с протокол.

След обявяване на агентурното му минало през 2012 г. Мустафа Хаджи заяви, че „този въпрос за принадлежност към Държавна сигурност е вече минало, история”.

В момента освен на мюсюлманското вероизповедание агент на ДС е начело и на Българската православна църква в лицето на патриарх Неофит – агент „СИМЕОНОВ” на Шесто управление на ДС.

Вижте профила на агент „АНДРЕЙ” в Регистъра на сътрудниците на ДС (проследи лика – ТУК).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов