|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Избори под знака на ДС: Агент „МИШО” е първият кандидат за патриарх (обновена) ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Петък, 15 Февруари 2013 17:01

alt
Старозагорският митрополит Галактион, известен с агентурния си псевдоним „МИШО” в Държавна сигурност, е първият одобрен от Светия синод кандидат за нов патриарх.

На второто проведено гласуване днес той е събрал подкрепа от 10 гласа. След него са се наредили Ловчанският митрополит Гавриил с 8 гласа, Кирил Варненски с 8 гласа и Русенският митрополит Неофит с 6 гласа.

Светият синод днес трябва да определи трима кандидати за патриарх, който ще бъде избран от Патриаршеския събор на 24 февруари 2013 г. Необходимо е всеки от тримата кандидати да събере минимум 10 гласа.

Според устава на църквата, в избора за патриарх не могат да участват Пловдивският митрополит Николай, който няма 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, който управлява своята епархия по-малко от 5 години. Няма отводи на днешното заседание на синода.

След първия тур са проведени още пет гласувания без на нито едно от тях вякой владика да е получил 10 гласа. На петото гласуване информацията е, че Кирил Варненски и Неофит Русенски са получили по 9 гласа.

След този тур инфарктното гласуване е прекъснато за почивка , тъй като са свършили бюлетините и се печатат нови. Към 17 ч. са проведени общо 15 прегласувания без резултат.

Митрополит Галактион (1949) беше единственият сътрудник на ДС, разкрит преди проверката на Светия синод от комисията по досиетата миналата година. Негово агентурно минало стана ясно в качеството му на народен представител от СДС в 36-то Народно събрание.

Той е вербуван като агент от Окръжно управление на МВР-ДС във Враца през 1981 г. По това време е протосингел на Врачанска митрополия. Според архивите на ДС последствие е работил и за Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия. Досието му е унищожено, запазени са само картоните му на агент.

От юли 1995 г. по решение на Св. Синод Галактион е назначен за председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски”. Тази длъжност изпълнява до избора му за Старозагорски митрополит през март 2000 г.

Галактион  е митрополитът, който през 2007 г. ръкоположи в архонтство бизнесменът Слави Бинев. Старозагорският владика се е появявал и на церемонии на рицари трамплиери. Известен е с разточителни срещи в митрополията и пътуванията си като футболен фен в чужбина, някои от които са му плащани от различни футболни босове.

От останалите митрополити, потенциални кандидати за патриарх, единствен без досие е Ловчанският митрополит Гавриил.

В 19 ч. Светият синод прекрати избора за деня. „Не постигнахме нужния кворум, за да изберем останалите двама кандидати за патриарх”, съобщи пред журналисти митрополит Йосиф, говорител на Светия синод.

Светият синод в пълен състав, в отсъствието на Западно и Средноевропейски митрополит Симеон, но с вписано негово име в интегралната бюлетина, заседава днес цял ден за избора за трима кандидати за патриаршеския престол. Във втори тур, с 10 гласа, или две трети от членовете на Светия синод, беше избран Старозагорският митрополит Галактион. До 16-тия тур, включително, Светият синод не постигна нужния кворум от две трети от гласовете, или 10 гласа за никой от включените в интегралната бюлетина синодални членове. Изборът на останалите двама кандидати ще продължи утре сутринта.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов