|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието на митрополит Кирил излезе в ефира ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 13 Януари 2013 11:38

alt

След като desebg.com разказа съдържанието на досието на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и публикува част от него това направи и Нова телевизия. В предаването „Директно Карбовски” в събота членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева не само потвърди наличието на материалите, но и посочи, че висшият духовник по никакъв начин не се е съпротивлявал при вербуването му.

Както desebg.com съобщи митрополит Кирил, който след смъртта на патриарх Максим през ноември 2012 г. беше избран за намесетник-председател на БПЦ, заяви, че не е сътрудничил на Държавна сигурност, не е изпълнявал нейни заповеди и не е доносничил срещу монаси.

Не само Кирил, а и всички сътрудници на ДС са били обучавани по някакъв начин. Тя поясни, че според документи от 80-те години на XX век, сред православното духовенство ДС е разполагала с 32-ма агенти, от които 12 в Духовната академия и 8 в Светия Синод.

Тя разказа още, че гостувалият наскоро у нас проф. Гайгер, който разформировал ЩАЗИ, е заявил, че в спецслужбите на съвременна Германия няма нито един сътрудник на ЩАЗИ! "Къде сме ние?", риторично попита тя. И допълни, че лустрацията в Германия е продължена до 2019 г., а у нас "още спорим дали на високи позиции може да бъдат агенти".

 

В запис на предаване с бившия шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов той заявява: "Има морални и колегиални много силни зависимости" при хората с досиета. Според него при възможност се дава преимущество на "своите" с принадлежност към ДС, защото "ние сме професионална група, това си го носиш вътре в себе си."

"За първи път съм съгласна с Димитър Иванов. Именно това е отговорът дали има зависимости", коментира записа Екатерина Бончева.

Изводът на Димитър Иванов съвпада със скандала покрай опита на митрополит Кирил да наложи свои хора като делегати в Софийската митрополия за Патриаршеския събор на 24 февруари 2013 г., който трябва да избере новия патриарх.

 

alt

 

Софийският епархийски съвет два пъти тази седмица бламира митрополит Кирил, отхвърляйки списъка с имена на духовници и миряни, предложени от него. Като наместник-председател той временно ръководи и най-голямата епархия – Софийската.

Медиите съобщиха, че Кирил е предложил списъка с указанието той да бъде подписан направо, без да се гласува, на което му е отговорено, че „това не е Варна”.

Внесено е възражение, че митрополитът „действа деспотично и нарушава демократичния избор и съборното начало на управление в църквата”.
Скандалът бе провокиран от списък, в който като миряни, достойни за патриаршески избиратели, бяха посочени бивши комунисти и свързани с ДС хора. Сред тях е проф. Аксиния Джурова, дъщерята на комунистическия функционер и министър на народната отбрана ген. Добри Джуров. През 2011 г. тя беше разкрита като сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА по линия на Висшата атестационна комисия. Според публикации в пресата друг, който Кирил предложил е писателят акад. Антон Дончев, автор на някои произведения, обслужващи идеологическата комунистическа пропаганда преди 10 ноември 1989 г. Дончев беше и един от т. нар. леви интелектуалци, заемали постове преди всичко по време на атеистична НРБ, които миналия януари се обявиха в защита на БПЦ буквално преди комисията по досиетата да обяви проверката за принадлежност към ДС в Светия синод.

 

 

От Софийската митрополия официално съобщиха, че с отхвърлянето на предложения списък се саботира изборът на нов патриарх. Софийският епархийски съвет заседава днес за последен път и по-късно през деня ще стане ясно дали ще се стигне до компромисно решение.

Водещият на предаването в Нова телевизия Мартин Карбовски застъпи тезата, че не трябва миряните и духовниците да избират за патриарх човек, сътрудничил на ДС. В студиото бяха показани снимките на тримата митрополити в Светия синод, които са без досиетата – Ловчанският митрополит Гаврил, Доростолският митрополит Амвросий и Пловдивският митрополит Николай, като последният няма навършени години, за да бъде кандидат за патриаршеския пост.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов