|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Митрополит Кирил се оплаква от рекет, ръси божия благодат от своя Линкълн ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 10 Януари 2013 20:13

alt

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, известен от година с агентурното си име на секретен сътрудник „КОВАЧЕВ” в Държавна сигурност, се оплака, че е бил обект на изнудване.

След Богоявление той заяви пред журналисти, че е рекетиран от „много сериозни кръгове”, поискали му пари, за да не го хулят.

„Има някои, които искат средства, за да не правят тази кампания. Аз никога няма нито да дам да ме хвалят, или пък да дам на някои да не ме хвалят”, цитира го в. „Труд”.

Той не назова нито в какво се изразява хуленето му, нито за кои кръгове става въпрос. Не обясни и начина, по който е извудван. По думите му, тези, които са го сторили, „бог достатъчно ги е наказал, защото те получиха наказание и се вразумиха”.

Избраният след смъртта на патриарх Максим за наместник-председател на БПЦ, който трябва да организира избора на нов патриарх през следващия месец, отново привлече вниманието на обществеността. Това стана, след като беше разпространено видео, показващо как владиката ръси минувачи със светена вода директно от прозореца на луксозния си автомобил „Линкълн” MKZ Хибрид след хвърлянето на кръста на Богоявление във Варна.

 

Видеото с автомобила на митрополит Кирил на Богоявление | Източник: Спас Спасов, кореспондент на dnevnik.bg.

Самият митрополит Кирил не може да си обясни защо още се коментирала колата му.

След появата на видеото Кирил заяви пред журналисти в Плиска, че нямало нищо неканонично в начина, който използвал. „Светотатство е да се говори против църквата. Няма значение как ще се разпространява божията благодат”, обясни той. Според него журналистите и всички хора трябва да се замислят от коя страна са – от тази на ангелите или на дяволите. Намекът към представителите на медиите вероятно е заради гласността, която те дават на подобни негови изяви.

След като беше утвърден за наместник-председател на БПЦ въпросът за неговото сътрудничество в ДС отново излезе на дневен ред. Митрополит Кирил отрече да е служил на Държавна сигурност, въпреки че документите в досието му на секретен сътрудник „КОВАЧЕВ” говорят точно обратното.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов