|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разследването за кражбата на „История славянобългарска” от ДС предизвика шокиращи признания ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 14 Октомври 2012 19:19

На запитвания в Националната разузнавателна служба за наличието на документи за кражбата на оригинала на Паисиевата история от българския манастир „Зограф” в Света гора президентът (1997-2002) Петър Стоянов е получил отговор, че липсват всякакви документи.

Това призна самият Петър Стоянов в предаването „Неделя 150” на БНР. Той коментира новите разкрития от разследването на журналиста Христо Христов за операция „МАРАТОН”, с която Първо главно управление (ПГУ) на ДС извършва кражбата на реликвата през декември 1985 г.

Документите за операцията бяха открити от журналиста 15 години по-късно именно в архива на НРС.

Петър Стоянов заяви още, че новооткритите документи показват, че и двата основни аргументи срещу решението му да върне ръкописът на Паисий в „Зограф” не отговарят на истината. Това са, че е имало заплаха за кражба на първообраза на „Историята” и че в манастира не е имало условия за съхранението й.

Както разкри разследването на Христо Христов операция „МАРАТОН” е една от най-дълго подготвяните операции на разузнаването по време на комунизма – от 1972 г. до 1985 г.

Освен това „придобитите” по оперативен път документи са били съхранявани в допотопно хранилище в самата сграда на ПГУ години наред, въпреки че различни ръководни кадри са писали писма до различни отговорни фактори в държавата за неподходящите условия, в които са оставени копия или оригинали на важни за българската история документи и артефакти.

В предаването „Винаги в неделя” на ТВ7 бившият кадрови служител на ПГУ Красимир Райдовски недвусмислено заяви, че кражбата на Паисиевата история е „една пълна простотия” (виж видеото по-долу). По думите му българската държава е изпаднала в позицията на богатия колекционер меценат, който купува крадена картина, но не може да я покаже никому.

.

 

Райдовски, посочи, че след кражбата реликвата е занесена от тогавашния министър на вътрешните работи лично на Тодор Живков, който вдигнал рамене и казал „хубаво”. След това оригиналът на „Паисиевата история” останал на под ключ в касата на началника на ПГУ.

Междувременно ТВ7 съобщи, че директорът на "Новини и актуални предавания" на телевизията Николай Бареков е приет на аудиенция от патриарх Максим вчера в Правителствена болница, където от няколко дни е настанен.

Журналистът е запознал патриарха с последното развитие на скандала около кражбата на "История Славянобългарска" от Зографския манастир и фактите, доказващи, че организатор на конспирацията е била бившата Държавна сигурност. Припомняме, че ТВ7 първа даде гласност на разследването на Христо Христов, публикувано в четвъртък на сайта desebg.com.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов