|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Стои ли ДС зад прохождането на „Телерик“? ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Екип на БГНЕС   
Вторник, 04 Юли 2023 15:40

alt

 

Desebg.com препечатва документалното разследване на екип на БГНЕС посветено на генезиса на фирмата „Телерик“, която става ракетоносителя на Васил Терзиев, издигнат за кмет на столицата миналата седмица от партията „Продължаваме промяната“, обединение „Демократична България“, партията „Спаси София“ и гражданската организация „Екипът на София“. Разследването е извършено на базата на данни за различни дружества от търговския регистър и от решения на Комисията по досиетата, позволили да бъде осветен този път кръга от щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност във фирма, благодарение на която подкрепа Васил Терзиев и неговите съдружници са „проходили“ в бизнеса в началото. Факт, който се оказва доста по-различен от това да тръгнеш сам от нулата и да успееш само и единствено благодарение на своите възможности и труд. Вътрешните подзаглавия са на desebg.com.


За „прохождането“ на „Телерик“ –

една изпусната от съдружник подробност в миналото

Скандалът около кандидатурата на младия предприемач Васил Терзиев за кмет на София излиза от обсега на семейството, което се оказа пълно с партизани, генерали, началници на ВКР и Четвърто управление на ДС, кадрови офицери в ПГУ и Шесто управление.

На преден план актуална става темата и за прохождането на успешната компания Телерик и дали съществуват тайни обвързаности на генезиса ѝ със зловещата Държавна сигурност и тоталитарното задкулисие.

Светлина по тази актуална за обществото тема хвърля едно съвсем забравено кратко изявление на "Зарко", както го наричат приятелите му. Всъщност става дума за Светозар Георгиев, един от основателите на Телерик и партньор и до сега на кандидата за кмет Васил Терзиев.

През далечната 2007-ма година Зарко в момент на откровеност отговаря на читателски въпрос в рубриката „Кариери“ на вестник „Капитал“.

"Вярно ли е, че компанията, постигнала изключителни успехи, е стартирала като "нова бизнес дейност" във фирма за търговия с военна техника", гласи питането на читател.

 

alt

 

Държавен вестник обявява официално Телерик АД като част от холдинга „Кимкооп Трейдинг“ ООД, който според собственият си сайт официално се рекламира като фирма за търговия с военна техника.

Наистина любопитно съвпадение, но интригуващ е отговорът на Зарко: той дословно заявява:

„Прав сте, но за съжаление отново няма сензация - през 2002 година, когато Телерик започна дейност, ние нямахме достатъчно средства, за да регистрираме собствена фирма, както и да поддържаме собствено счетоводство, да имаме собствен офис и т.н. Започнахме като нова бизнес дейност в Кимкооп, но винаги сме си вървели по отделен път. Връзката е всъщност роднинска - Кимкооп Трейдинг е собственост на бащата на един от основателите на Телерик.“


Съдружници, свързани със структури на ДС

Всъщност щедрата подкрепа идва от бащата на Зарко – бизнесмена Георги Георгиев, а синът днес сигурно много ще съжалява за това изпуснато признание, което и в момента е налично в интернет. То реално преобръща наложения образ за "млади и чисти" предприемачи, създали "от нищото" могъщия Телерик, който няколко години по-късно продават за космическите близо 300 млн. долара.

Заравяйки се във фирмените регистри установяваме, че всъщност „Кимкооп Трейдинг“ ООД има няколко превъплъщения. Първообразът и е кооперация „КИМКООП“, която стартира дейност още в зората на демокрацията – през 1990 година. Според Устава, с който разполагаме, поне към 30 април 2003 година екипът на задругата е от 9 човека.

Сред на пръв поглед неизвестните съдружници блести името на ярка политическа фигура в годините на прехода. Тя едва ли случайно е попаднала в този екип. Става дума за бившия лидер на БСП и председател на Народното събрание Михаил Миков.

Не по-малко интересна се оказва и компанията около него. Имената на трима от съдружниците са били обект на проверки от Комисията по досиетата и са разкрити като свързани със структурите на бившата ДС.

При проверката на ръководните органи на Застрахователна компания „Бургас“ излиза името на Калин Иванов Барзов, като член на ръководството, но така се осветява и името на вербовчика и водещия му офицер от ПГУ - IV Христо Димитров Караколев. Точно той е част от екипа на „ КИМКООП“.

 

alt

 

Златко Нейков Златев – агент Карл, работил за II и III управление на ДС е осветен в качеството си на председател на директорите на Беласица ЕАД – Петрич.

Третият десар в компанията на „КИМКООП“ е Александър Петров Трифонов, щатен офицер от ПГУ, обявен като вербовчик с решение на Комисията № 108.


Фирмата ракетоносител на „Телерик“

През 2001 година Георги Георгиев, бащата на Зарко регистрира Холдинг Кимкооп ООД, в който през годините като негов съдружник и управител се появява и синът му Светозар Георгиев. Именно това е фирмата-ракетоносител на Телерик. Но Георгиев старши остава в съзвездието от свързани фирми със старите си съдружници ДС-ари от Коперация „КИМКООП“.

Така например офицера от ДС Христо Димитров Караколев е свързан чрез фирма СВАРТЕХАВЕТ САН СИЙ .

Александър Петров Трифонов е свързан чрез ИНТЕРКОМЕРС-2003-В и ТОПЕНКОНСУЛТ, Златко Нейков Златев е свързан чрез ОРА - ЗЛАТКО ЗЛАТЕВ и ОРАК - ЗЛАТЕВ И С-ИЕ. РЕГИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛЕН ПРОГРЕС и СВАРТЕХАВЕТ-СОБО ООД КОМАНДИТНО ДРУЖЕСТВО – пък са в обвързаности с Кооперация „Кимкооп“.

 

alt

 

Бетахаус София и ДЖОЙН ДЪ ПЛЕЙЪРС са дружества свързан и с Васил Терзиев, и Холдинг Кимкооп ООД. Вероятно в този сложен алгоритъм от бизнеси има много други лица, които са с принадлежност към ДС и комунистическата номенклатура, но не са проверявани и за това не са обявени. Амбицията на Васил Терзиев да стане кмет на София освети неволно много тези тайни връзки.


Тежки съмнения срещу твърденията на създателите на „Телерик“

Фирмените регистри днес хвърлят тежки съмнения срещу твърденията на създателите на Телерик, че бизнесът им е плод "единствено на риск и интелект", успели са "без протекции и привилегии".

Васил Терзиев при старта на Телерик е трябвало да се интересува в какви зависимости с миналото се намира дружеството, което ги е осиновило. Но явно темата за ДС не го е притеснявала.

 

alt

 

При представянето на кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев обяви, че няма неудобни въпроси, но само за седмица те се превърнаха в истинска лавина, която може да помете репутацията и амбициите му.

Разкаянията за годините на комунизма, идеите за едноименен музей и обещанията за безплатно служене на софиянци вече нямат смисъл, ако въпросите не получат адекватни отговори.

Обяснения дължат и лидерите на ПП-ДБ, които издигнаха тази противоречива кандидатура. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов