|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Операция „КОРОНА”. Част 1: Строго секретният план за кражбата на царския архив ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Вторник, 22 Октомври 2013 12:15

alt
След разкритията в разследването на журналиста Христо Христов през есента на 2012 г. за операция „МАРАТОН” за кражбата на Паисиевата история от българския манастир „Св. Георги Зограф” в Света гора от Държавна сигурност, в началото на януари 2013 г. членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева обявява в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви, че а архивите на ДС е открита разработката за операция под кодовото име „КОРОНА”. Целта на тази операция е Първо главно управление на ДС да открадне и царския архив на Симеон Сакскобургготски. Операцията не е успешна и през 1990 г. след промените е прекратена. Екатерина Бончева отбелязва, че основният човек в тази разработка дотогава е закрилян от отменения през декември 2012 г. параграф 12 от закона за досиетата, но предстои неговата принадлежност ще бъде обявена.

През лятото на 2013 г. разследващият журналист Христо Христов, основател на независимия специализиран сайт desebg.com, подава заявление в комисията по досиетата за достъп до материалите за операция „КОРОНА” и ги получава. На основата на тях desebg.com публикува документалното му разследване. То разкрива не само една от секретните операции на ДС зад граница, но и с какво точно са се занимавали кадри на разузнаването, скрити под „чадъра” на параграф 12, защитниците на който в средите на БСП твърдят, че отпадането му е заплаха за националната сигурност на съвременна България.

 

На 8 септември 1946 г., в присъствие на съветски войски, окупирали Царство България две години по-рано, в страната се провежда референдум за промяна на конституционния режим в страната.

Според официалните резултати в него участват 4,1 млн. гласоподаватели (91,6%). Близо 93% от участниците в него гласуват за премахването на монархията и обявяването на страната за република. Резултатите от референдума са оспорвани от монархисти, които смятат, че намиращата се на територията на България Червена армия е оказала влияние върху тях. На 15 септември 1946 г. е провъзгласена Народна република България.  

 

alt

 

Царица Йоанна и децата й невръстният цар Симеон II, който по това време е 9-годишен и сестра му княгиня Мария-Луиза, 13-годишна, са принудени веднага да напуснат страната. На 16 септември 1946 г. те се разделят с България и се отправят към Египет.


37 години по-късно

През март 1983 г. първият зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов утвърждава с подписа си провеждането на специална операция, чиято цел е да установи и придобие (разбирай открадне) архива на царската фамилия, изгонена от самите комунисти 37 години по-рано от България.

 

alt

 

Амбициозният строго секретен план е предложен на ген. Шопов от други двама генерали от Държавна сигурност: началникът на Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) ген. Васил Коцев и началникът на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия ген. Петър Стоянов. Той е съгласуван със зам.-министъра на вътрешните работи ген. Стоян Савов, отговарящ за разузнавателните операции извън границите на НРБ.


Строго секретният план за „придобиване” на царския архив

Строго секретният план е за „Провеждане на агентурно-оперативни мероприятия за придобиване на архива на бившата царска фамилия на България”. В него се посочва:

„В органите на МВР липсват пълни и точни данни за царската библиотека и архив. Съществуват непроверени сведения, че след екстрадирането на царската фамилия от България библиотеката и архивът са били предадени за претопяване. По други сведения една малка част от документите се намират в библиотеката на БАН.

Според непотвърдени сведения Симеон е предал на Вашингтонската библиотека оригинални материали от архива на царското семейство и след микрофилмирането оригиналите му да върнати обратно. Други източници сочат, че архивът на царската фамилия се съхранява в банка в САЩ или ФРГ.

По изясняване обстановката около архива на царската фамилия отдел 14 на ПГУ-ДС, съвместно с отдел 04 на ПГУ-ДС, са провеждани агентурно-оперативни мероприятия за изясняване на обстановката около царския архив и възможностите за неговото придобиване, но на този етап конкретни резултати не са получени.”

Отдел 14 на ПГУ е културно-историческото разузнаване (КИР), създадено през 1972 г., когато културната политика на БКП е поверена на дъщерята на Тодор Живков Людмила Живкова (виж повече за КИР тук).

 

alt

 

Отдел 04 на ПГУ е контраразузнавателен (КРО), който разработва определената от БКП като „вражеска” българска политическа емиграция.

За целите на операцията е открита разработка под кодовото име „КОРОНА”. Тя се води в отдел 14 за културно-историческо разузнаване на ПГУ-ДС, който е натоварен с координирането по издирването и придобиването на царския архив.


Задачи за търсене и установяване на царския архив

altЗа установяване на местоположението на царския архив, както и на неговия обем и съдържание с цел придобиването му за използване от българската историческа наука генералите предлагат общо 15 агентурно-оперативни мероприятия.

На първо място са активирани няколко агенти и оперативни връзки (ОВ), като целта е установяване на точното местонахождение на царския архив.

Така например е активирана оперативна връзка (ОВ) „БРАДАТИЯТ”, чиято задача е да уточни къде се намира архива, характера на документите в него, а също така и лицата от обкръжението на Симеон, които знаят за архива и съхранението му.

На отдел 14 КИР е възложено съвместно с резидентурата на ПГУ в Ню Йорк, да организират маршрутирането (изпращането) на агент „РОБЪРТ” до Вашингтон. Неговата задача е да изучи възможностите за проникване в Вашингтонската библиотека и условията за ползване на фонда за царската фамилия. Освен това той е натоварен да изясни какви материали от царската фамилия е предал Симеон да се микрофилмират и да придобие копия от тях. Агентът, който по всяка вероятност е чуждестранен гражданин, следва да уточни когато тези архиви за микрофилмирани и къде се съхраняват оригиналите. Срокът, който е поставен за изпълнение на задачите е декември 1983 г.

Отдел 14 КИР активира и своя секретен сътрудник (СС) „ДРАСОВ”, от който са поискани допълнителни сведения за местонахождението, съдържанието на архива на бившия царски двор, както и лицата, които могат да дадат допълнителна информация за него. Той трябва да изпълни задачата в двумесечен срок.

Планирано е информация за архива на царската фамилия и архивите на царските легации да бъде потърсена и от Теодор Нейков, син на Петър Нейков, царски пълномощен министър в Испания преди 9 септември 1944 г.


Включване на Шесто управление

altШесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия е включено за изясняване на въпроса дали във Ватикана се намират документи от архива на царската фамилия и царските легации. Възложено е на неговия отдел 01, разработващ творческата, художествената и научната интелигенция, да изясни този въпрос чрез своите налични агентурни възможности.

Шесто управление има и задача да изучи и установи оперативен контакт с юриста Йордан Агов, пенсионер, член на БКП, който преди 9 септември е бил адютант в регентството. Чрез него следва да се изясни какви архивни материали и културно-исторически ценности е изнесло царското семейство при неговото екстрадиране от страната.

Шесто управление също така е включено в съвместните действия с ПГУ за изучаването на възможностите на Църковния исторически институт за проникване и придобиване на архива на царската фамилия, съхраняван от Симеон. По тази задача е ангажиран отдел 03 на Шесто управление, разработващ религиозните общности.

Отделите 14 и 04 КИР и КРО са натоварени да осигурят информация от Димитър Берберов, син на бивш легационен работник в Мадрид преди 9 септември 1944 г., за архива на българската легация в испанската столица.


Насочване към български емигранти

ПГУ използва и оперативните си възможности да търси сведения за царския архив и чрез Комитета за българите в чужбина. Разузнаването се насочва към двама български емигранти. Единият е Атанас Ванчев дьо Траси, беглец във Франация, воден от ДС като изменник и Христо Огнянов, публицист и редактор в радио „Свободна Европа” в Мюнхен. И двамата са считани от ПГУ за близки до Симеон Сакскобургготски.

За подработването на Огнянов до ФРГ е предвидено до ФРГ да бъде маршрутиран агент „АТАНАС” на Шесто управление.


Обръчът около Симеон и царица Йоанна

Резидентурата на ПГУ в Лисабон е натоварена да провери дали при царица Йоанна се съхраняват архивни материали и културно-исторически ценности на царската фамилия.

На резидентурата в Мадрид е поставена задача да провери дали може да установи оперативен контакт с млад испански историк, който да се насочи към Симеон за ползването на царския архив. По този начин разузнаването се опитва да уточни количеството, характера и местонахождението на архивните документи.

 

alt

 

В плана ПГУ включва възможността да опита дали няма да успее чрез контактите на Симеон с арабските крале да реши задачата по придобиването на архива на царската фамилия.


Търсене в българските архиви

Разпоредено е да се извърши проверка в библиотеката на БАН и в Управлението на държавните архиви, която да установи каква част от царската библиотека е спасена и има ли царската фамилия фонд в Държавни архив.

 

alt


Възложено е да се разгледат възможностите на Окръжните управления на МВР в страната за използване на техни източници по установяване на архивните масиви на царската фамилия.

Предвидено е след изпълнение на всички тези агентурно-оперативни мероприятия ПГУ и Шесто управление да излязат пред ръководството на МВР с предложение за начините и пътищата за придобиване на архива на царската фамилия.

 

ПРЕМИНИ КЪМ ЧАСТ 2 ТУК: Мероприятията на ПГУ за "придобиване" на царския архив от чужбина.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов