|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разследване
Стои ли ДС зад прохождането на „Телерик“? ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Екип на БГНЕС   
Вторник, 04 Юли 2023 15:40

alt

 

Desebg.com препечатва документалното разследване на екип на БГНЕС посветено на генезиса на фирмата „Телерик“, която става ракетоносителя на Васил Терзиев, издигнат за кмет на столицата миналата седмица от партията „Продължаваме промяната“, обединение „Демократична България“, партията „Спаси София“ и гражданската организация „Екипът на София“. Разследването е извършено на базата на данни за различни дружества от търговския регистър и от решения на Комисията по досиетата, позволили да бъде осветен този път кръга от щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност във фирма, благодарение на която подкрепа Васил Терзиев и неговите съдружници са „проходили“ в бизнеса в началото. Факт, който се оказва доста по-различен от това да тръгнеш сам от нулата и да успееш само и единствено благодарение на своите възможности и труд. Вътрешните подзаглавия са на desebg.com.

продължава>
 
Председателят на ВАС си купил къща за гости с басейн с минерална вода за без пари ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 26 Октомври 2022 17:09

alt

 

Председателят на Върховния административен (ВАС) съд Георги Чолаков се е сдобил с апетитен имот – къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин, община Костенец, Софийска област за смешно ниската цена от 10 000 лв.

Това разкри в журналистическо разследване сайтът bird.bg, на което много медии дадоха гласност.

Това лято Чолаков се забърка в безпрецедентен скандал, след като лично отиде в парламента и се опита да извива ръцете на народните представители в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на 47-то Народно събрание в отчаян опит да спре изключително важна законодателна поправка в закона за досиетата.

продължава>
 
Как Живков наливаше милиони долари държавни пари в тайния фонд „Москва”, с който Кремъл изнасяше революция ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Април 2022 22:34

alt

 

България продължава да е в унизително международно положение със страхливата си и наведена позиция пред режима на Путин да не предоставя военна помощ на отбраняващата се от руското нападение Украйна.

В общественото пространство се чуват какви ли не „доводи“ и „аргументи“ за спазване на неутралитет за „доброто“ на страната. „Загрижените“ са все бивши комунисти, агенти на Държавна сигурност или представители на пропутинската партия „Възраждане“, която наскоро бе оприличена в парламента като истински наследник на тоталитарната БКП.

Сайтът desebg.com припомня как режимът на компартията начело с Живков е плащал тайно десетилетия на ред милиони държавни средства на Кремъл по т. нар. фонд „Москва“, чрез който СССР е финансирал избухването на леви революции в различни краища на света, много от които са си чиста проба ляв тероризъм. Текстът е част от книгата на разследващия журналист Христо Христов „Тодор Живков. Биография“ (2009).

продължава>
 
Как Тодор Живков скри от българския народ аварията в съветската АЕЦ „Чернобил” ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Юни 2019 20:13

alt

Минисериалът „Чернобил” на HBO разбуни духовете, показвайки престъпната небрежност на съветския режим, предизвикала най-голямата атомна авария през ХХ век, чиито радиоактивни отпадъци нанасят непоправими вреди на територията на днешна Украйна, Беларус и Русия, както в Източна Европа и Скандинавия. Територията на България също е засегната от радиоактивния облак, но за разлика от други страни висшето ръководство на БКП в лицето на Тодор Живков угоднически мълчи в интерес на Кремъл и не предупреждава да се вземат навременни мерки за радиоактивна защита от населението.

Сайтът desebg.com припомня именно това престъпление на комунистическия режим, оглавяван от генералния секретар на компартията. Текстът е част от главата „Престъпления” в книгата на разследващия журналист Христо Христов „Тодор Живков. Биография” (2009).

продължава>
 
Соцминалото на оръжейния бос Емилиян Гебрев: Ембаргова търговия с държавен кредит от 1 млн. долара и без данъци ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 14 Септември 2017 20:53

alt

Нашумелият през последните седмици скандал за собствеността на оръжейния завод „Дунарит” принуди един от големите оръжейни търговци Емилиян Гебрев да излезе публично, нещо, което в този бранш босовете не обичат да правят. Неотдавна той заяви пред Би Ти Ви, че той е реалният собственик на русенското дружество чрез фирмата си „Емко”. Лицензът на последната пък ще бъде разгледан окончателно идната седмица от Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност. Гебрев е сочен за близък до банкера на фалираната КТБ Цветан Василев, а в интригата се спряга името на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски с неявни апетити за придобиване на „Дунарит” (самият Пеевски отрече в отворено писмо да има такива).

Кой обаче е Емилиян Гебрев и как се издига до един от силните фигури в българския оръжеен бизнес?

Повечето медии го представят като бивш служител на „Кинтекс”, а някои издания се ограничиха до търговската му дейност от началото на този век. Сайтът desebg.com припомня малко известни подробности от старта на Гебрев в бизнеса, който започва с една от неявните задгранични фирми на тоталитарното управление на БКП, извършващи ембаргова търговия и с 1 млн. долара кредит и освобождаване от данъци. Текстът е част от документалното изследване на разследващия журналист Христо Христов „Империята на задграничните фирми” (2007).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 15
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов