|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието „ВИНЕР“. Част 5: 1989 г. – „Много поздрави от старите приятели от ДС“ ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Събота, 14 Октомври 2023 14:22

alt

 

Сайтът desebg.com продължава документалната поредица за досиетата на агентите на Държавна сигурност, на които Александър Василев Терзиев, бащата на Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, е бил водещ офицер. В част 4 се описва вербуването на 22-годишния студент от ВМЕИ „Ленин“ Иван Филипов, тъй като вуйчо му в САЩ желае да го покани на едногодишна специализация на свои разноски, а ДС не иска да пропусне възможността да отчете, че е „извела“ успешно в САЩ свой агент.
В част 5 от поредицата се разказва за причините, поради които през 1989 г. НТР активира контактите си с „ВИНЕР“ след 15 години забвение.

Управление „Научно-техническо разузнаване“ (УНТР) в Първо главно управление (ПГУ) на ДС е структурата в ДС, натоварена от комунистическия режим с кражбата на западни технологии, за да се компенсира техническата изостаналост, характерна не само за НРБ, но и за сателитите на Кремъл в целия съветски лагер.

продължава>
 
Досието „ВИНЕР“. Част 4: Какво е общото между Любен Гоцев, Тодор Бояджиев и Александър Терзиев ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Октомври 2023 18:32

alt

 

Какво е общото между Любен Гоцев, Тодор Бояджиев и Александър Терзиев? Не само, че и тримата са щатни служители на различни нива в Първо главно управление на ДС. Не само това, че и тримата имат мисия като оперативни работници под прикритие в САЩ, че имената им се преплитат по досието на – секретен сътрудник „ВИНЕР“ – Иван Асен Филипов – студент във Висш машинно-електротехнически институт „В. И. Ленин“ (ВМЕИ), когато той е вербуван от 07 отдел „Научно-техническо разузнаване“ на Първо главно управление на Държавна сигурност с фикс идеята да го „изведат“ в САЩ, където 22-годишният младеж има вуйчо, който желае племенникът му специализира една година на негови разноски.

Досието „ВИНЕР“ е второто след това на „ЕГОРОВ“, по което името на бащата на кандидата за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев – Александър Василев Терзиев протича в качеството му на водещ офицер на „ВИНЕР“ – Иван Филипов.

Първи гласност на този случай даде електронното издание plovdiv-online.com през юли 2023 г. в статия под заглавие „Терзиев-старши вербувал министър на Костов“.

продължава>
 
Досието „ЕГОРОВ“. Част 3: Един агент на майор Александър Терзиев в сърцето на „гнилия“ британски капитализъм ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 12 Октомври 2023 17:36

alt

 

Сайтът desebg.com продължава документалната поредица за досиетата на агентите на Държавна сигурност, на които Александър Василев Терзиев, оперативен работник от научно-техническото разузнаване на ДС, натоварено с кражбата на западни технологии, баща на Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, е бил водещ офицер. В част 1 бе представено началото на вербуването на Петко Димитров, зам.-декан, отговарящ за чуждестранните студенти във Висшия химикотехнологичен институт (ВХТИ) Бургас, през 1981 г. като агент под псевдонима „ЕГОРОВ“. В част 2 се разказва за развитието на секретен сътрудник „ЕГОРОВ“ под ръководството на водещия му офицер Александър Терзиев. В част 3 се проследява подготовката и „разузнавателната“ дейност на „ЕГОРОВ“ по време на едногодишната му специализация в Англия (1985-1986).

продължава>
 
Досиетата на ДС проговарят. Част 2: Как кап. Александър Терзиев ръководи ОРОН „ЕГОРОВ“ ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Сряда, 11 Октомври 2023 14:20

alt

 

Сайтът desebg.com продължава документалната поредица за досиетата на агентите на Държавна сигурност, на които Александър Василев Терзиев, бащата на Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, е бил водещ офицер. В част 1 бе представено началото на вербуването на Петко Димитров, зам.-декан, отговарящ за чуждестранните студенти във Висшия химикотехнологичен институт (ВХТИ), Бургас, през 1981 г. като агент под псевдонима „ЕГОРОВ“ от Окръжно управление на МВР-ДС Бургас, прехвърлянето му като секретен сътрудник на Управление „Научно-техническо разузнаване“ (УНТР) в Първо главно управление (ПГУ) на ДС и предаването му през 1983 г. на ръководство на капитан Александър Василев Терзиев, оперативен работник в УНТР – структурата в ДС, натоварена от комунистическия режим с кражбата на западни технологии, за да се компенсира техническата изостаналост, характерна не само за НРБ, но и за сателитите на Кремъл в целия съветски лагер.

продължава>
 
Бащата на Васил Терзиев е ръководил агент на ДС, донасял за студенти. Част 1: Вербуването на „ЕГОРОВ“ ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Вторник, 10 Октомври 2023 11:34

alt

 

Александър Василев Терзиев, бащата на кандидата за кмет на София от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ Васил Терзиев, е ръководил секретен сътрудник на Държавна сигурност, който е донасял чувствителна информация за чуждестранни студенти, разкриват архивни документи на ДС, които desebg.com проучи и започва публикуването им в настоящото документално изследване.

Desebg.com припомня, че Васил Терзиев отказа да предостави достъп на журналисти до документите в архива на ДС на своите близки от Държавна сигурност, въпреки че публично увери, че не се притеснява от техни действия в миналото.

Осветляването на дейността щатните служители на тоталитарните комунистически служби, какъвто е бил баща му Александър Василев Терзиев, обаче може да стане чрез проучването на досиетата на агентите на Държавна сигурност, които Комисията разкрива от 2007 г. досега.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 1 от 9
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов