|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиетата на кандидат-президентите: Венцислав Йосифов ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Президент
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Октомври 2011 21:25

Сайтът Държавна сигурност.com представя досиетата на кандидатите за президент, разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Документите се публикуват онлайн единствено на desebg.com и целта е преди вота на 23 октомври 2011 г. гражданите, които се интересуват, да добият представа за някои факти от миналото на кандидатите, спестени в официалните им биографии.

Досието на Алексей Петров е публикувано от Държавна сигурност.com още преди той да се кандидатира за президентските избори през 2011 г.

Макар и да не са изложени всички документи, неговото кадрово дело на служител в Милиционерския батальон през 80-те години, водил се на щат към Шесто управление на ДС, е представено обективно и може да бъде прочетено тук.

Настоящата публикация представя досието на друг участник в изборите за държавен глава - Венцислав Йосифов (1947).

Той беше разкрит от комисията по досиетата като агент „Илиев” на Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1987 г.

.

 

Йосифов е известен в публичното пространство най-вече като учредител и управител на Първа частна банка (ПЧБ), създадена веднага след 10 ноември 1989 г. и фалирала през 1997 г.

Неговата биография преди това обаче е по-малко известна. Документите от досието му хвърлят осветляват както произхода му, така и кариерата му по времето на комунизма.

Той е завършил ВМЕИ „Ленин”, специалност „Електронна техника”. От проучването му преди да бъде вербуван ДС установява, че Йосифов е кандидатствал във Висшата специализирана школа на МВР „Георги Димитров”. След завършване на висшето си образование работи в ЗЕС „Искра” в София като технолог.

В периода 1974-1977 г. е бил работил като щатен комсомолски работник – секретар на заводския комитет на ДКМС, а след това организационен секретар към градския комитет на комсомола. През 1977 г. преминава на работа като началник цех в ЗЕМ „Васил Коларов”. След това работи в ИПК „Промишлена електроника” (1979-1980), а после преминава в ДСО „ИЗОТ” в дирекция „Международно сътрудничество” като специалист по двустранно сътрудничество със социалистическите страни.

Както се разбира от досието контактите му с Държавна сигурност датират още от тогава. Той е използван в качеството на доверено лице от Управление „Икономика” във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването). Предаваната от него информация е била от „оперативен интерес”.

Когато е вербуван през 1987 г. Йосифов е работил в Асоциация „Електроника” (АЕ) като експерт по сътрудничеството с фирми от капиталистически страни. Четвърто управление на ДС мотивира привличането за агент от необходимостта да разполагат с агент, който да се използва при решаване на контраразузнавателни задачи в Асоциация „Електроника” по направление външен противник – чужди фирми, концерни, институти, фондации, смесени фирми и сдружения.

В досието му се съдържат само няколко основни документи. Първият е зегистрационна бланка за агента. Вторият е рапорт за извършената вербовка.Третият документ е предложение за вербовка. Всички те носят грифове „Строго секретно.


Преди да се кандидатира за президент тази година Венцислав Йосифов беше издигнат от БСП през 1995 г., когато още оглавяваше Първа частна банка, за кандидат-кмет на левицата в София. Опонент му е Стефан Софиянски (СДС) от когото губи изборите.


Първа частна банка фалира през декември 1997 г. Впоследствие става известно, че при създаването на ПЧБ са нарушени действуващите тогава Указ за стопанска дейност и Правилник за приложението му. Трезорът стартира чрез подписка – непредвидено в тогавашното законодателство.

Съдебното решение за създаването на ПЧБ е без дата и посочен съдийски състав. ПЧБ възниква с парите на "Кореком", държавни инженерингови организации, предприятия, външнотърговски обединения. Съществуващото Министерство на икономиката и планирането ги сезира със шаблонен текст да преведат активите си в банката.

При учредяването на ПЧБ акции за по 10 000 лева записват едва три лица – Христо Маринов (първият управител на банката), Венцислав Йосифов, който го наследява и Валентин Моллов. Към тях по-късно се присъединява и Петьо Блъсков. Вълната от банкови фалити през пролетта на 1996 г. започва именно с ПЧБ.

В резултат на банкрута на ПЧБ „изгарят” спестявания на фирми и граждани за 42.4 млн. долара и 10.7 млрд. тогавашни лева. Ощетени са 250 000 граждани и над 120 000 еднолични търговци, дребни и средни фирми.

През 2001 г. Венцислав Йосифов беше арестуван показно и след това беше подсъдим за неупражнен контрол при раздаването на кредити от 1.5 млн. долара и около 2 млн. лева. Впоследствие съдът го оправда по всички обвинения. Венцислав Йосифов е издигнат за кандидат-президент на изборите на 23 октомври 2011 г. от инициативен комитет.

 

Архивните документи се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов