|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът Румен Радев назначи пореден агент на Държавна сигурност в обкръжението си ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Президент
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Март 2020 09:50

alt

 

С указ от 12 март 2020 г. президентът Румен Радев назначи Димитър Икономов за свой секретар по външна политика, съобщи пресцентърът на президентството.

В официалната информация се посочва, че Димитър Икономов е дългогодишен дипломат от кариерата и е заемал редица ръководни длъжности в държавните институции и дипломатическите ни представителства в чужбина. От 1992 до 1995 г. е заместник-министър на външните работи. В периода 1996-2001 г. е посланик на Република България в Република Корея, а от 2006 до 2012 г. е посланик на Република България в Унгария.

Завършил е „Международни отношения“ в Икономическия университет в Будапеща и има магистърска степен.

В официалното съобщение обаче е пропуснат фактът, че Димитър Икономов е осветен като сътрудник на тоталитарните комунистически служби.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност е разкрита от Комисията по досиетата през 2008 г. при проверката на съставите на правителствата след 10 ноември 1989 г.

Той е проверен в качеството си на зам.-министър на външните работи в периода 1992-1995 г. по време на правителствата на Беров и Виденов.

Комисията по досиета установява, че Димитър Икономов (р. 1955 г.) е вербуван от Второ главно управление на ДС по линия на отдел „Чуждестранни журналисти” през 1982 г. като агент под псевдонима „ГЕОРГИЕВ”.

По това време (1978-1982) той работи в Съюза на българските композитори, а от 1982 до 1987 г. е преводач в посолството на България в Будапеща, като вероятно това е причината да бъде вербуван.

През 1988 г. той е назначен за щатен служител (разузнавач) в същата структура на Държавна сигурност, в която е бил вербуван като агент – Втора главно управление на ДС (контраразузнаването). В структурите на МВР-ДС остава до 1991 г.

След това е назначен за началник на управление „Централна и Източна Европа“ в МВнР с ранг съветник.

През 2010 г. Комисията по досиетата огласява други ръководни постове, които сътрудникът на ДС заема през годините на прехода, този път при проверката на дипломатите.

Тогава независимия държавен орган го осветява като посланик в Сеул (1996-2001) и посланик в Будапеща (2006-2010).

През 2011 г. Комисията осветява друг ръководен пост – директор на дирекция „Европа 3”, който Икономов заемат в Министерството на външните работи в периода 2002-2006 г. по време на кабинетите Сакскобургготски и този на тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ) с премиер Станишев.

През 2012 г. е назначен за посланик за специални поръчения в МВнР, личен дипломатически ранг „посланик“ от 1993 г.

Назначението на Димитър Икономов за секретар на президента е поредното назначение на Румен Радев на сътрудник на тоталитарните комунистически служби в президенството.

През февруари 2014 г. държавният глава назначи за Стратегическия си съвет бившият депутат от БСП Александър Маринов, осветен като съдържател на явочна квартира на ДС под псевдонима „МАЙСТОРА”. Той е вербуван от Софийско градско управление на МВР-ДС през 1983 г.

През март 2017 г. държавният глава назначи за свой съветник по сигурността и отбрана друг агент на ДС – Илиан Алипиев, а за началник на протокола Иван Димитров – също разкрит от Комисията по досиетата агент на Държавна сигурност.
С тези назначения Румен Радев прекъсна утвърдената при предшественика му Росен Плевнелиев практика за извършване на предварителна проверка на президентската администрация и неназначаването на агенти на тоталитарните комунистически служби на ръководни постове в нея.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов