|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сътрудниците на ДС, които Румен Радев вкара в президенството ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Президент
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Юли 2017 11:35

alt
Двама сътрудници на тоталитарните комунистически служби е назначил президентът Румен Радев в администрацията си на „Дондуков” 2.

Това стана ясно от проверката на президентската администрация, сменена след встъпването в длъжност на новия държавен глава в началото на тази година.

Проверката за принадлежност към тоталитарните служби е извършена от Комисията по досиетата и е обхванала общо 48 лица (решение №2-998 от 4 юли 2017 г.).

Те заемат следните ръководни длъжности: главният секретар, началникът на кабинет, секретарите, съветниците, ръководителите на отдели и ръководителите на сектори в администрацията на държавния глава.

От проверените двама души за установени и разкрити като сътрудници.

Това са:

  • Иван Истилиянов Димитров, директор на дирекция "Протокол" от 01.02.2017 г. – секретен сътрудник „ЯСЕН” на Първо главно управление на ДС от 1980 г.;
  • Илиан Георгиев Алипиев, съветник по сигурност и отбрана от 28.02.2017 г. – щатен служител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1985 г.

С тези назначения Румен Радев прекъсна утвърдената при предшественика му Росен Плевнелиев практика за извършване на предварителна проверка на президентската администрация и неназначаването на агенти на тоталитарните комунистически служби на ръководни постове в нея.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов