|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът Радев продължава с ДС назначенията – този път в Правния съвет ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Президент
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Март 2017 12:57

alt
Президентът Румен Радев продължава с назначенията на сътрудници на Държавна сигурност в администрацията си. Поредното лице, с установено агентурно минало, което държавният глава назначава, е проф. Жасмин Генова-Попова. Тя е един от юристите, които Радев назначи в сряда (15 март 2017 г.) като съветник в Правния съвет.

Проф. Жасмин Генова-Попова е разкрита като секретен сътрудник на Първо главно управление (ПГУ) на ДС от 1979 г., а след това и като агент на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия под псевдонимите „ЖУЖА” и „ЧОЛАКОВ”.

Използвана е от ПГУ във Франция по време на специализациите ѝ, а от Шесто управление на ДС по линия на БАН. Вербувана е на идейно-политическа основа.


Агент „ЖУЖА” и „ЧОЛАКОВ” след промените

altПо времето на управлението на СДС тя е началник на управление в МВнР (1997-1998), а след това посланик на България в Стокхолм (1998-2003).

Била е юридически съветник на президента на България (1990-1991) и заместник ръководител на мисията на България към Европейския съюз в Брюксел (1991-1995), както и секретар на Министерски съвет по европейска интеграция (1997).

Ръководител е на катедра в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” (до 2012 г.), а след това е директор на екипа български преводачи в Европейския съюз.

Вчера, в деня на нейното назначение в Правния съвет на президента, Комисията по досиетата обяви списък с агенти, изпращани на постове в международни организации, като Жасмин Генова-Попова е била национален експерт към Съда на Европейските общности в Люксембург в периода 2008-2009 г., изпратена от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.


Кандидат за съдия в Съда на Европейския съюз

Жасмин Генова-Попова, която сега ще съветва президента Радев по правни въпроси, е един от кандидатите за съдия в Съда на Европейския съюз в края на 2010 г.

Тогава нейната кандидатура е една от трите допуснати до финалната част, но на края тя си прави, тъй като изборната процедура съвпадна с огласяването на сътрудниците сред дипломатите и името ѝ се появява в дългия списък на посланиците с досиетата в тоталитарните комунистически служби.

Това Комисията за избор на съдия в Съда на Европейския съюз е с председател проф. Александър Янков, известен юрист по международно право, но и щатен служител на Първо управление на ДС. Министър на правосъдието тогава е Маргарита Попова.

След това, през януари 2015 г., по времето на министър Христо Иванов, Жасмин Генова-Попова е включена в комисията, одобрена от Министерството на правосъдието, за избор на кандидатура на генерален адвокат на България в Съда на Европейския съюз.

Тогава срещу присъствието на проф. Жасмин Генова-Попова в комисията протестира депутатът Методи Андреев (ГЕРБ) лично пред министъра на правосъдието Христо Иванов, в резултат на което комисията е разпусната.


Други назначения:

Провален кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз

Президентът Румен Радев назначи в Правния съвет и доц. Атанас Семов, който става известен през 2011 г. като кандидат за президент на партията „Ред, законност и справедливост” (РЗС), който се заканва че ще уволни Бойко Борисов. Кандидатът от партията на Яне Янев успя да спечели нищожните 1,8% на президентския вот.

По ирония същият този Семов четири години по-късно по времето на втория кабинет на Борисов беше издигнат за български кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз след съмнителен конкурс, организиран по времето на министъра на правосъдието Христо Иванов и при занижени критерии, а кандидатурата му беше одобрена от Министерския съвет.

 

alt

 

Семов обаче се провали с гръм и трясък и не беше одобрен от Комитета по годността на кандидатурите по чл. 255 от Договора за функционирането на Европейския съюз. В оценката си Комитетът подчерта, че професионалният опит на високо ниво на Семов е формиран след 2004 г., което се преценява като недостатъчно.


Бивш министър от комунистическия кабинета на Луканов

Сред другите юристи, които ще съветват президента Радев, е проф. Пенчо Пенев. Той е член на БКП (1980), а след краха на комунистическия режим на БСП.

Министър е на правосъдието е в първия кабинет на Андрей Луканов (БКП) през 1990 г., а след избирането на ген. Атанас Семерджиев за вицепрезидент (август 1990 г.) е назначен за министър на вътрешните работи. Министър е на правосъдието е и в коалиционния кабинет на Димитър Попов (1990-1991). След това е назначен за конституционен съдия.


Царист и кандидат за депутат от БСП

Друг юрист, на който президентът Румен Радев се доверява като юридически съветник, е Борислав Цеков. Той  е доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при БАН. Повече е известен като депутат по време на управлението на Симеон Сакскобургготски и НДСВ (2001-2005), един от отцепилите се царисти във фракцията „Новото време”.

 

alt

 

След това е главен секретар на националния омбудсман Гиньо Ганев и председател на организацията Институт за модерна политика. На изборите за 43-то Народно събрание през 2014 г. е кандидат за депутат от БСП в една от софийските листи, но не е избран.

През 2015 г. гръмва скандал с т. нар. медийни пакети, които са от държавния бюджет, а ЦИК ги разпределя за публикуване на агитационни материали за местния вот и за референдума. Част от средствата отиват за сайта „Хаштаг-БГ” (общо около 140 000 лв.).

Той е под шапката на едноименната фондация, а тя се управлява от лице, което е пряко свързано с Борислав Цеков, чрез общото им дружество „е-Март Ауторити”. Други пакети се насочват към същия сайт от лица, свързани с Борислав Цеков чрез Института за модерна политика, който той оглавява. Някои от въпросите лица са свързани с БСП като нейни кандидати за общински съветници или бивши леви депутати.


Още имена в Правния съвет

В Правния съвет президентът Радев е назначил още:

  • проф. Цветана Каменова – юрист, експерт в областта на международното частно право,  съдия в състава на Хагския трибунал от Общото събрание на ООН (2005-2009), университетски преподавател (колега на Жасмин Попова в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”);
  • проф. Маргарита Чинова – професор по наказателен процес в Софийския университет „Св. Климент Охридски”;
  • проф. Иван Русчев – специалист по гражданско и семейно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 2015 г. името му е забъркано в случая с отказа на Юридическия факултет на СУ да приеме за докторант магистъра по право Златин Златев, който след този отказ печели място за докторант по гражданско право в Кеймбридж, Англия. Името на Русчев се споменава при разкритието на сайта Фрогнюз от декември 2016 г. за корупция и фалшиви на протоколи за изпити в Юридическия факултет на СУ. Според публикуванато от сайта информация студенти са се явявали на изпит не при титуляра на предмета, а при друг преподавател „по избор“. Това е ставало с разрешението на зам.-декана проф. Иван Русчев и на декана проф. Сашо Пенов.

Председател на Правния съвет при президента е проф. Емилия Друмева, бивш член на Конституционния съд. Нейният мъж Христо Друмев, директор на НДК до 2011 г., е агент на Държавна сигурност от 1959 г. до 1990 г. последователно на Софийско градско управление на МВР-ДС, Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване) и на Първо главно управление на ДС.

Досега президентът Радев има други две назначения на лица в президентската администрация, които са с принадлежност към тоталитарните комунистически служби – Илиан Алипиев съветник на държавния глава по сигурност и отбрана, щатен служител на Трето управление на ДС от 1985 г. и Иван Димитров, директор на дирекция „Протокол” в президентството – секретен сътрудник на Първо главно управление от 1980 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов