|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Радев го подкара като „ГОЦЕ” – пълни президенството с агенти на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Президент
Написано от Христо Христов   
Петък, 03 Март 2017 11:00

alt
Президентът Румен Радев го подкара като Георги Първанов – секретен сътрудник на ДС „ГОЦЕ” – започна да назначава на ръководни позиции в президентската институция сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Освен Илиан Алипиев, който Радев назначи за свой съветник по сигурност и отбрана преди броени дни, държавният глава е назначил още един сътрудник на Държавна сигурност, обърнаха внимание читатели на desebg.com.

Става въпрос за Иван Истилиянов Димитров, директор на важната дирекция „Протокол” в президенството. Той завършва дипломатическа академия в СССР през 1979 г., а същата година започва кариерата му в Министерството на външните работи на НРБ.

В официалната му биография, публикувана на сайта на президента, обаче е спестена информацията, че Димитров е вербуван от Първо главно управление на ДС през 1980 г. като секретен сътрудник под псевдонима „ЯСЕН”.

Комисията по досиетата е осветила неговото агентурно минало при проверката на МВнР през 2010 г. Досието му е запазено и в него се съхраняват собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, отчетени от ръководили го оперативни работници и др.

Този период съвпада със задграничната му мисия в Бон, ФРГ, където между 1980-1984 г. работи в българското посолство като трети и втори секретар. По всяка вероятност секретен сътрудник „ЯСЕН” е шпионирал западногерманската държава.

По ирония назначилият го на ръководен пост Румен Радев осъществи първото си външнополитическо посещение именно в Германия, където беше приет от германския президент Йоаким Гаук, известен като категоричен поддръжник на отварянето на досиетата на тоталитарните комунистически служби и първият ръководител на Комисията по разкриването на архивите на източногерманската Държавна сигурност – ЩАЗИ.

altНовият директор на дирекция „Протокол” е роден през 1946 г. в София. През 1965 г. завършва средното си образование в Немската езикова гимназия в столицата. Завършва  Софийския университет (1975), след това и Дипломатическата академия в Москва (1979). През 1976 г. постъпва на дипломатическа служба и започва  работа в Министерство на външните работи в София. От 1979 до 1980 г. работи в  МВнР – отдел „Западна Европа” като трети секретар. От 1980 до 1984 г. е в посолството на НРБ в Бон, ФРГ, като трети и втори секретар.

От 1984 до 1987 г. Кариерата му продължава в МВнР – отдел „Западна Европа” като първи секретар (1984-1987), съветник в българското посолство в Копенхаген (1987-1990), заместник-началник в МВнР – управление “Международна културна политика” (1990-1994). От 1994 до 1997 г.  е пълномощен министър в българското посолство в Бон. От 1997 до 1999 г. е заместник-началник в  МВнР – управление „Европа и Северна Америка”.

От 1999 до 2002 г. е пълномощен министър, заместник-ръководител на мисията в Българското посолство в Берлин. От 2002 до 2005 г. е посланик  в МВнР-директор на дирекция „Държавен протокол”. От 2005 до 2009 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Дания. От 2009 до 2013 г. е посланик в МВнР – директор на дирекция „Държавен протокол”.

От 2013 до 2014 г. е посланик, управляващ посолството на Република България в Казахстан.

Интересно е, че Иван Истилиянов Димитров е работил като съветник на вицепремиера и министър Меглена Кунева (2015-2016) и е бил ръководител на направление „Логистика и протокол“ в Центъра за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС (юли 2016 – януари 2017 г.).

Ключовата дирекция „Протокол” в президенството осигурява прилагането и спазването на церемониалните и протоколните обичаи и правила по време на официални мероприятия. Организира посещения на президента и вицепрезидента в чужбина, като извършва необходимата координация с държавни органи в съответствие с нормативните разпоредби, отнасящи се до държавния протокол. Дирекцията  разработва програмите и протоколно осигурява осъществяването на държавни, официални и работни посещения на държавни глави и други гости на президента и вицепрезидента в Република България, както и  срещите на  президента и на вицепрезидента с чуждестранни делегации и висши длъжностни лица. Организира и координира посещенията на президента и вицепрезидента на територията на Република България, както и техните участия в  церемониите по повод официални празници, годишнини и други официални събития в Република България.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов