|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът Румен Радев си назначи човек от ДС за съветник по сигурност и отбрана ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Президент
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Март 2017 17:06

alt

Президентът Румен Радев назначи с указ Илиан Алипиев за свой съветник по сигурност и отбрана, съобщи днес пресслужбата на държавния глава на страницата му в интернет.

Илиан Алипиев (1960) е представен като  експерт, работил на ръководни оперативни длъжности в системата на специалните служби в Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната.

Завършил е ВНВВУ „Г. Бенковски” и Военна академия „Г. С. Раковски”. Преминал е курсове по управление на сигурността и за ръководни кадри на МВР. Специализирал е в Колежа по международни отношения и въпроси на безопасността „Джордж Маршал”.

В официалната му биография е пропуснато да се посочи, че през 1985 г. е назначен за щатен служител (разузнавач) на Трето управление на Държавна сигурност (военното контраразузнаване), което е политическият орган на БКП в армията.

През 1990 г. е преназначен за разузнавач в МНО, а след това във военно контраразузнавателното управление към Генералния щаб на БНА.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност е установена и разкрита за първи път през 2008 г. от Комисията по досиетата през 2008 при проверката на ръководните кадри в държавните агенции.

Тогава той е обявен в качеството си на ръководител на Инспекторат в Държавен резерв и военновременни запаси от март 2005 – април 2006 г. в края на управлението на кабинета Сакскобургготски (НДСВ и ДПС) и зам.- председател от юли-септември 2006 г. по време на тройната коалиция и кабинета Станишев.

В решението си Комисията е отбелязала, че са установени документи, които показват, че Илиан Алипиев е продължил работата в ДС и след 10 ноември 1989 г.

При проверката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на ръководните кадри в Министерството на отбраната през 2011 г. той е обявен от Комисията в качеството му на  началник на отдел в периода 2000-2004 г.

Държавният глава Румен Радев назначи Илиан Алипиев за свой съветник по сигурност и отбрана

През 2010 г. името на Илиан Алипиев излиза при назначаването му като главен мениджър по сигурността на държавната холдингова компания „ТЕРЕМ” ЕАД, осигуряваща ремонта и поддръжката на техниката в българската армия.

В едно свое изследване, посветено на специалните служби в НАТО от 2012 г. Илиан Алипиев се определя като бивш началник на отдел „Военно контраразузнаване” в ръководството на
бившата „Служба Сигурност – Военна полиция и Военно контраразузнаване” – МО, асоцииран сътрудник на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.

С това си назначение президентът Румен Радев слага кръст на практиката, въведена от предшественика му Росен Плевнелиев, на предварителна проверка на служителите в президентската администрация, заемащи ръководни постове, за принадлежност към тоталитарните комунистически служби с цел недопускането на такива лица в президенството.

Радев се връща президентската институция към времето на Георги Първанов (2002-2012), когато бившият лидер на БСП и самият той секретен сътрудник на Държавна сигурност назначаваше за свои секретари и съветници лица, свързани с репресивните органи на БКП.

В служебния кабинет, назначен от него, служебният премиер Огнян Герджиков вече си позволи да назначи няколко зам.-министри с агентурно минало.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов