|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почина ген. Атанас Семерджиев, министърът, утвърдил унищожаването на досиетата ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Президент
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Май 2015 16:13

alt
На 90-годишна възраст почина о. р. ген. Атанас Семерджиев, дългогодишен началник на Генералния щаб на БНА по времето на комунизма, министър на вътрешните работи след 10 ноември 1989 г. и вицепрезидент. Той е човекът, утвърди на 29 януари 1990 г. строго секретната от особена важност докладна записка за прочистване на досиетата на агентурния апарат на Държавна сигурност. Новината за кончината му бе съобщена от семейството му.

Атанас Семерджиев е роден през 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград. Учи в Пазарджишката гимназия. Член е на РМС от 1939 г.


Партизанско минало

 Излиза в нелегалност и от април 1942 г. е партизанин в Родопския партизански отряд „Антон Иванов“. От 1943 г. е член на Българската работническа партия (комунисти). Командир е на партизански отряд „Чепинец“.

След 9 септември 1944 г. участва в заключителната фаза на Втората световна война. След демобилизацията през 1945 г. довършва образованието си и отново постъпва на служба в армията. През 1950 г. завършва в Военната академия „Михаил Фрунзе“ в СССР, а през 1960 г. – Генералщабната академия „Климент Ворошилов“.


Началник на Генералния щаб и член на ЦК

altОт 1962 г. е началник на Генералния щаб в продължение на 27 години. От 1966 г. е член на ЦК на БКП и първи заместник-министър на народната отбрана.


Решението за унищожаване на досиетата

В края на декември 1989 г. е назначен за министър на вътрешните работи в правителството на Георги Атанасов (БКП). Като министър на 29 януари 1990 г. одобрява строго секретната от особена важност докладна записка за прочистване на досиетата, която му е предложена от зам.-министър ген. Стоян Савов.

В резултат на секретната операция са прочистени около 42% от делата на агентурния апарат на ДС (виж графика с видовете и обама на унищожените дела – тук).


Вицепрезидент

Остава министър на вътрешните работи до август 1990 г., когато в резултат на политическия компромис между БСП и опозицията е избран за вицепрезидент при избора на лидера на СДС Желю Желев за президент. На този пост остава до януари 1992 г.


Разследван за унищожаване на досиетата на ДС

През 1992 г. срещу Атанас Семерджиев и началника на отдел 03 (архива) на ДС  ген. Нанка Серкеджиева прокуратурата започва разследване за унищожаване на досиетата.

На първа съдебна инстанция през 2002 г. и двамата са признати за виновни и получават ефективна присъда, като Семерджиев е осъден на 4 години и 6 месеца затвор. На втора съдебна инстанция през 2003 г. съдът отменя присъдата и връща делото на прокуратурата за доразследване. Делото така и не е вкарано повече в съда. Преди Семерджиев, през декември 2012 г. почина другият подсъдим по делото о.р. ген. Нанка Серкеджиева.

 

alt

 

Съдържател на явочна квартира "СЛАВЕЙЧЕТО"

През 2007 г. Комисията по досиетата го разкри като съдържател на явочна квартира на Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията, вербуван под псевдонима „СЛАВЕЙЧЕТО” през 1953 г. (виж профила му в Регистъра на сътрудниците на ДС – тук.).

Виж разследването на журналиста Христо Христов за тайното унищожаване на досиетата на ДС - тук.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов