|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Корнелия Нинова си избра за коалиционни партньори двама агенти на ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Февруари 2017 21:00

alt
БСП подписа договор за коалиция за всички видове предстоящи избори под името „БСП за България”, като в нея влизат пет партии, а отпадат 8 от досегашните партньори.

Това обяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Освен самата Българска социалистическа партия в предизборната коалиция влизат Комунистическа партия в България, Политически клуб „Екогласност”, Земеделски народен съюз и партия „Нова зора”.

 Лидерите на две от тях са разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност, припомня desebg.com.


Агент „СТАНИСЛАВ”, лидер на Политически клуб „Екогласност”

altОт 2006 г. лидер на Политически клуб „Екогласност” е Емил Георгиев (1951). Преди 1989 г. работи като инженер-технолог във Видин от който край е и в Хасково.  

След промените е общински съветник в община Хасково (четири мандата), а веднъж е бил председател на общинския съвет.

През 2014 г. той дори за кратко влезе в 42-то Народно събрание на мястото на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, който избра топлото място на евродепутат, въпреки уверението, че няма да ходи в Брюксел. Тогава той  влезе от 25-и МИР София, малко преди края на кабинета Орешарски, който загуби подкрепата на БСП и това предизвика предсрочни парламентарни избори през есента на 2014 г.

Емил Георгиев е разкрит като агент „СТАНИСЛАВ” на Окръжно управление на МВР-ДС във Видин от 1978 г. През 1985 г. той е свален от оперативен отчет, а през месец май 1990 г., малко преди първите свободни избори, досието му е унищожено.

Неговата агентурната принадлежност е оявена за първи път от Комисията по досиетата преди местните избори през 2007 г., на които той се кандидатира като общински съветник в Хасково от името на „Екогласност”. Той е обявяван и като бивш директор на Дирекцията за метрологичен надзор.


Агент „АРАБАДЖИЕВ”, лидер на партия „Нова зора”

altЛидер на националистическата партия „Нова зора” Минчо М. Минчев (1944). Преди 1989 г. работи като локомотивен машинист и журналист във в. „Транспортен глас”.

През 1996 г. основава в. „Нова зора”, а по-късно и едноименната партия, на която е председател. Той беше избран за депутат в 42-то Народно събрание (2013-2014) като коалиционен партньор на БСП от 6-ти МИР Враца.

През 2008 г. е разкрит от Комисията по досиетата като агент „АРАБАДЖИЕВ” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1985 г. През 1990 г. досието му е унищожено.

В свои статии във в. „Нова зора” Минчев определя 9 септември 1944 г. като „най-значимото събитие за България през ХХ век, а годините на социалистическото съзидание – връх в 1300-годишната българска история”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов