|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Политици
Николай Радулов: Искам да се посветя на работа в Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Юли 2021 08:03

alt

 

„Желая да се посветя на работа в органите на МВР-ДС“. Това е записал собственоръчно Николай Радулов в молбата си до началника на Софийско градско управление на МВР-ДС през февруари 1977 г., когато е кандидатствал да бъде допуснат до конкурс за Висшата специална школа „Георги Димитров“ на МВР-ДС.

Документът е съхранен в личното кадрово досие (ЛКД) на Радулов, което има всеки офицер от Държавна сигурност по силата на закона за досиетата то е публично, тъй като принадлежността към ДС на кандидата за министър на вътрешните работи, издигнат преди броени дни от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, отдавна е установена и огласена от Комисията по досиетата.

Както desebg.com писа информацията за това, че Радулов е бивш офицер от Държавна сигурност е спестена в биографията му, публикува на сайта на партията „Има такъв народ“, където той е представен като дългогодишен експерт по сигурността.

продължава>
 
Корнелия Нинова си избра за коалиционни партньори двама агенти на ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Февруари 2017 21:00

alt
БСП подписа договор за коалиция за всички видове предстоящи избори под името „БСП за България”, като в нея влизат пет партии, а отпадат 8 от досегашните партньори.

Това обяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Освен самата Българска социалистическа партия в предизборната коалиция влизат Комунистическа партия в България, Политически клуб „Екогласност”, Земеделски народен съюз и партия „Нова зора”.

 Лидерите на две от тях са разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност, припомня desebg.com.

продължава>
 
Доган – агент „САВА” с над 1 млн. в КТБ, о. р. кап. от Шесто го награждава ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 12 Февруари 2016 08:47

alt
Ахмед Доган, известен още като агент „АНГЕЛОВ”, „СЕРГЕЙ” и „САВА” на Държавна сигурност в периода 1974-1986 г. беше задочно награден в четвъртък (11 февруари 2016 г.) за „лидерски принос към държавността”,  награда, наречена на името на Стефан Стамболов.

Отличието му се дава от бившия началник на отдел 06 „Антидържавни прояви” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия о. р. капитан Димитър Иванов, изявяващ се след промените като вицепрезидент на групировката „Мултигруп”, издател, собственик на антична колекция и професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Почетният и на практика реален председател на ДПС, за когото стана ясно преди ден, че е държал в лична сметка в КТБ над 1,3 млн. лв., а заради проруски позиции му е наложена забрана да влиза в Турция, не се появи на церемонията.

Тя се разигра в Националния военноисторически музей, където Димитър Иванов, известен още с прякора си Гестапото, организира събитието като инициатива на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към УниБИТ.

продължава>
 
НРС за Доган: „САВА” поддържа конспиративна връзка с официалните представители на Турция у нас ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Христо Христов   
Вторник, 29 Декември 2015 08:31

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна справка относно: Секретния сътрудник „САВА”. Документът е на Национална разузнавателна служба, правоприемник от февруари 1990 г. на Първо главно управление на ДС, което от 1979 г. до 1986 г. работи с Ахмед Доган като секретен сътрудник на отдел 05 „Н” („Нелегали”) под псевдонима „САВА” с цел подготовката му и извеждането му зад граница.

Строго секретната справка е част от 10-томното досие на Доган в Държавна сигурност, което по силата на закона за досиетата е публично. Макар и еволюцията в поведението на лидера на ДПС след промените е хубаво да се знаят какви са неговите позиции, когато е сътрудничил на репресивния апарат на БКП.

 

Секретният сътрудник стои на здрави идейни позиции

В документа, който е изготвен през 1990 г., е направена ретроспекция на Доган като секретен сътрудник на Държавна сигурност и са коментирани важни подробности от неговата характеристика.

Една от тях е, че през 70-те години Доган „стои на здрави идейно-политически позиции. Има правилни разбирания по националния въпрос. Привързан е към органите на ДС и работи честно”.

продължава>
 
Досието на Христо Монов: Агентът, нарекъл протестиращите „интернет лумпени”, слухтял в СУ и сред интелигенцията ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 22 Август 2013 13:18

alt
Сайтът desebg.com публикува документите от архива на ДС, удостоверяващи принадлежността на народния представител от Коалиция на България Христо Монов към репресивния апарат на БКП.


Кариера

Христо Монов е роден през 1958 г. в с. Тлачене, община Бяла Слатина, област Враца. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирал е в Руската академия на педагогически науки. От 1985 г. е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. След завършването си практикува като семеен психоконсултант и терапевт, оказва кризисна психологическа интервенция.

По време на тройната коалиция (2005-2009) и кабинета Станишев е заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето. Членува в редица световни асоциации по психология.

На изборите за 42-ро Народно събрание през май 2013 г. заема второ място в листата на БСП във 2 МИР-Бургас от гражданската квота. В качеството си на кандидат-депутат е проверен от комисията по досиетата и през април 2013 г. принадлежността му към ДС е обявена от независимия орган.

Христо Монов е един от 5-те народни представители, сътрудници на комунистическите тоталитарни служби, които БСП вкарва в 42-то Народно събрание.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 1 от 2
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов