|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кражбите на Научно-техническото разузнаване на ДС: От пенител за шампоани до анибиотици и операционни системи ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Юли 2024 09:47

alt

 

Кражбите на технологии, формули и образци на различни продукти от развитите западни държави, извършвани от Научно-техническото разузнаване (НТР) на Държавна сигурност разкриват техническата изостаналост на тоталитарния комунистически режим.

Това важи дори за последното десетилетие от неговото съществуване – 80-те години на ХХ век, разкриват документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Икономическият ефект през 1982 г. от приложението на научно-техническата информация, придобита от Управление НТР при Първо главно управление (ПГУ) на ДС.

Документът е от ноември 1982 г. и е подписан от началника на УНР ген. Георги Манчев.

През 1980 г. Научно-техническото разузнаване е издигнато от отдел в самостоятелно управление в рамките на Първо главно управление на ДС.

По подобие на Управление „Т“ (техническо) в КГБ, комунистическият режим начело с Тодор Живков в България е възложил на НТР да компенсира технологичното изоставане от Запада чрез кражби (но оперативен език – „придобиване“) на чужди технологии, технически образци, формули, елементи, схеми, документация и др. предимно от развитите западни страни или напредвали в технологично отношение държави в света като Япония.

Всичко, което НТР е успявало да открадне като технологии е било обаче с период на изоставане от 5 до 10 години.

Например в публикувания онлайн документ от 1982 г. се посочва, че по линия на изчислителната техника са „придобити“ супермодели на DEC-VAX-11/780.

Става въпрос за компютърна архитектура VAX (Virtual Address eXtension) на Digital Equipment Corporation за разширяване на 16-битово пространство, която излиза на западния пазар още през 1977 г.

НТР обаче се е грижило и за далеч по-елементарни технологии като например пенител за шампоан (в документа е изписано шампуан – атестация за неграмотността в УНР, б.а.), който очевидно в НРБ технолозите в химическата промишленост не са могли да създадат.

Същото важи и за създаването на някои видове шампоани, произвеждани тогава в НРБ, за които техническата мисъл на комунистическия режим се е оказала доста сложно нещо.

Много от щамовете за антибиотици в НРБ са всъщност откраднати от западни страни.

Такива са пенецелина, гентамицина, както и ветеринарните антибиотици тулозин, монензин и бацифорин.

В строго секретната справка е посочено, че се очаква ефектът от „придобитите“ образци и материали в областта на електрониката, химията и енергетиката да се излази през 1983-1985 г.

Документът е публикуван в документалния сборник „Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов