|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС се напъвала да компрометира Рейгън като наследник на Хитлер ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Януари 2024 11:55

alt

 

Държавна сигурност си е поставила непосилната задача, надхвърляща далеч нейните възможности, да компрометира американския президент Роналд Рейгън.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен отчет относно: Работата на направление „САЩ – НАТО“ през 1986 г. на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

Бившият актьор и губернатор на Калифорния печели президентските избори в САЩ през 1980 г., както и втори мандат през 1984 г., а с редица инициативни във външната политика се превръща в гробокопача на съветския лагер и довежда до разпада на тоталитарната комунистическа система в Източния блок.

Още по време на първия си мандат Рейгън се превръща в прицелна точка на съветския КГБ, който не предвижда избора му и е неподготвен пред съветското партийно ръководство за отговор на неговата политика срещу СССР.

Комунистическата Държавна сигурност в НРБ играе ролята на спомагателно крило в опитите на КГБ да компрометират американския президент и публикувания документ потвърждава този факт.

„По наша идея, съвместно със съветските другари, беше подготвено и проведено АМ [активно мероприятие] за разобличаване на американския президент като духовен наследник на Хитлер“, се хвали ПГУ-ДС.

Тайната операция на ДС и КГБ се е състояла в разпространението в Западна Европа на 600 броя брошура на английски език, озаглавена „Чумата“ от името на „Комитет за спасяване на европейската цивилизация“.

Съдържанието ѝ е подготвено от КГБ, а отпечатването е дело на ПГУ-ДС (комунистическото разузнаване е разполагало с нелегална печатния в Индия, б.а.).

Отделно отдел 08 „Активни мероприятия“ на ПГУ-ДС е подготвил за печат на книга под заглавието „Четиридесетият“ (Рейгън е 40-я президент на САЩ, б.а.), която е предвидена в 10 000 тираж и е предвидено да се разпространява в Запада Европа, САЩ и арабските страни. Тя също е насочена срещу Рейгън и неговата администрация.

Отделно от тези две активни мероприятия е реализирано и трето от отдел 09 „Арабски страни“. То също представлява издаване на книга на английски „Въпрос на интереси“ в 10 000 тираж.

Това издание на ПГУ – КГБ също прави опит да „разобличи“ политиката на Рейгън.

„Изходният материал „Лицемерието на САЩ“ е подготвен от съветските другари – по своето съдържание и насоченост е съзвучен с „Наследникът на Хитлер“, се посочва в строго секретния отчет.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

altalt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов