|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ поставило началото и на научно-техническото разузнаване на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Юли 2023 16:50

alt

 

Както в повечето сектори на Държавна сигурност и Научно-техническото разузнаване (НТР) е проходило с помощта на съветският Комитет за Държавна сигурност (Комите́т госуда́рственной безопа́сности, рус., КГБ).

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Организацията и състоянието на работата по линия на НТР от 1966 г.

По подобие на СССР, така и в България комунистическият режим възлага на Научно-техническото разузнаване да компенсира технологичното изоставане от Запада, като краде западни технологии и извършва секретни операции за заобикаляне на наложеното от западните страни технологично ембарго на Съветския съюз и неговите сателити в Източния блок.

В документа от 1966 г. се посочва, че работата по линия на НТР в Първо управление на ДС (от 1969 г. Първо главно управление, б.а.) е започнала сравнително късно – чак през 1959 г., когато е създадено самостоятелно отделение в рамките на Първо управление на ДС.

„Основните задачи, обектите за проникване, страните, по които трябва да се работи и структурата, която трябва да има отдела за НТР, са напълно изяснени едва при идването на другаря Квасников в началото на 1964 г. в нашата страна“, е посочено в строго секретната информация.

„За голямата помощ, която той е указал по цялостната работа по линия на НТР, ръководството на Първо управление – КДС (Комитет за държавна сигурност, съществувал в периода 1965-1969 г., б.а.) изказа своята сърдечна благодарност на ръководството на Първо главно управление на КГБ и лично на другаря [Квасников]“, се допълва в документа.

От строго секретната справка става ясно още, че след издавено на висшият офицер от съветското НТР в Първо управление на КДС е създаден отдел за научно-техническо със щат 30 души, от които 14 са действали зад граница.

Преди да бъдат изведени в чужбина оперативните работници са изкарвали специален подготвителен курс в Съветския съюз.

Документът е включен в сборника Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов