|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И след 1989 г. Държавна сигурност е продължила да бълва дезинформация ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Февруари 2023 18:14

alt

 

И след началото на края на тоталитарния комунистически режим през ноември 1989 г. с принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта Държавна сигурност е продължила да работи по изпълнение на годишен план за извършване на т. нар. активни мероприятия.

По своята същност те представляват тайни операции за дезинформация срещу различни страни, които тоталитарното управление на БКП е считало за вражески.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен план относно: Агентурно-оперативните мероприятия, които ще бъдат проведени от ПГУ-ДС във връзка със сесията на Комисията по правата на човека на ООН (Женева, 30 януари – 11 март 1990 г.).

Както е известно в Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) е създаден специален отдел (08) „Активни мероприятия“, който в тясно сътрудничество с аналогичната структура в съветския КГБ се опитва на разпространява дезинформация в натовските държави и в страните на Балканите.

От планът за сесията на Комисията за правата на човека на ООН през първото тримесечие на 1990 г. се разбира, че активните мероприятия на ПГУ-ДС са насочени срещу Турция, Италия, Франция, Испания, Португалия, Белгия, Англия, ФРГ и Австрия.

Планът е подписан от началникът на ПГУ ген. Владимир Тодоров и утвърден от зам.-министъра на вътрешните работи ген. Стоян Савов, отговарящ за разузнаването.

Двамата са пенсионирани в началото на февруари 1990 г. През януари ген. Савов се самоубива броени дни преди началото на съдебния процес срещу него и ген. Тодоров за незаконното унищожаване на разработките на ДС срещу писателя Георги Марков, убит от самата Държавна сигурност през 1978 г. в Лондон.

Ген. Тодоров е осъден на ефективна присъда от 14 месеца затвор по същия процес, които излежава в Централния затвор.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – активни и остри мероприятия 1944-1991“, издание на Комисията по досиетата, 2020 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов