|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност с лице към активните мероприятия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Януари 2023 13:18

alt

 

„За да се получи активизиране и правилно използване възможностите на целия оперативен състав на разузнаването по линия на активните мероприятия, с лице към тази задача трябва да се обърнат всички заместник-началници на Управлението [Първо главно управление на ДС], началниците на оперативните отдели и резидентите“.

Това е посочено в един от документите на ДС, подчертаващ значението на тайните операции за дезинформация, които комунистическият режим се е опитвал да пробутва в чужбина до 1989 г.

Той представлява строго секретни бележки относно: Работата на отдел 08 ПГУ-ДС по активните мероприятия и desebg.com го публикува онлайн.

Документът е от 1981 г. и в него са разгледани различни възможности за активизиране на активните мероприятия (АМ).

По същество те представляват тайни операции за дезинформация на противникови страни, аналог да днешните фалшиви новини. Както се разбира от архивните документи първоучителят на ДС за активни мероприятия е съветският КГБ.

В публикувания документ се подчертава, че за засилване на „комплексния характер на провежданите АМ, на тяхната актуалност и съвременност“ оперативните работници от ДС са задължени „ да разнообразяване формите, методите, средствата и особено каналите, чрез които довеждаме до знанието на противника желаните сведения, информации и дезинформации“.

ДС се самокритикува, признавайки, че „в това отношение, но наша преценка, все още допускаме редица слабости“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – активни и остри мероприятия 1944-1991“, издание на Комисията по досиетата, 2020 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов