|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност мечтаела да проникне в Мисията на САЩ в ООН ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 16 Май 2022 09:16

alt

 

Още през 60-те години на ХХ век Държавна сигурност е заложила в плановете си като цел да проникне в Постоянната мисия на САЩ в Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен план за агентурно-оперативната работа по линия на САЩ за 1868 г. на резидентурата в Ню Йорк.

Освен в представителството на САЩ в ООН в плана като цел за проникване са записани и представителствата на Гърция и Турция в ООН.

Проникването в подобни важни обект обаче е било повече мечта за разузнаването на ДС, защото на практика се оказва непосилна цел.

Първо главно управление на ДС (разузнаването) се проваля в САЩ, тъй като там е разкрит, арестуван и осъден щатният служител на ПГУ Петьо Костадинов, работещ като търговско аташе.

В строго секретния план от 1968 г. е записана като основна задача да се „изучат подходящи лица из средите на чуждите дипломати, американски граждани от български произход и местни такива, работещи или имащи връзки със служители от обектите за проникване с цел откриване на разработки“.

Планът също така разкрива, че към онзи момент ДС е разполагала само с един агент – жена под кодовото име „ВИРДЖИНИЯ“, с която обаче е трябвало да се осъществи контакт с цел установяване на нейните оперативни възможности.

Тя е била вероятно от България, тъй като в родината ѝ ДС е следяло нейната кореспонденция с хора от страната (мероприятие №9, б.а.).

Документът е включен с сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов