|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност сънувала „непрекъснат икономически възход“ на СССР и соцлагера ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Март 2022 18:57

alt

 

Макар да е била наясно с хроничните проблеми на плановата икономика и изостаналостта от Запада Държавна сигурност често е прибягвала в документите си до общоприети партийни клишета, които не са отразявали реалното състояние на нещата.

Това разкриват множество документи от архива на ДС, един от които, desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретни бележки относно: Работата от легални позиции в страните от НАТО на отдел 03 „Западни страни“ в Първо главно управление на ДС (разузнаването).

Той е от 1976 г. и се отнася до желанието на комунистическото разузнаване да изгради солидна агентурна мрежа в страните от Северноатлантическия пакт.

В документа обаче ДС се позовава за идеологическите шаблони на тоталитарния режим на БКП, като посочва, че „вбесени от успехите на мирната политика и непрекъснатия икономически възход на Съветския съюз и страните от социалистическия лагер, реакционните сили и особено тези в САЩ и страните от НАТО се стремят да развихрят бясна антисъветска и антикомунистическа пропаганда“.

„Мирната политика“ на СССР, за която ДС бълнува се проявява най-вече се проявява в Унгария през 1956 г. и Чехословакия през 1968 г., когато съветската армия смачква опитите на двете страни да отхвърлят догмите на Москва.

През 1979 г. Кремъл влиза във военната авантюра Афганистан – война, която руснаците губят безславно с хиляди жертви и техника през 1989 г.

През 1981 г. Москва нарежда на провалилата се комунистическа партия в Полша да обяви военно положение след заплахата режимът там да се срути след появата на независимия синдикат „Солидарност“.

„Икономическият възход“ на БКП е такъв, че през 1977 г. Живков регистрира втория фалит след този през 1960 г., което лично признава при срещата си с Брежнев година по-късно.

Трактовките на ДС от 1976 г. днес много приличат на руската пропаганда, която Кремъл води днес още отпреди началото на своята „специална военна операция“ срещу Украйна – война, която вече продължава повече от месец.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов