|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Когато един американски президент караше Кремъл и Живков да треперят от страх ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Неделя, 06 Март 2022 22:53

alt

 

След изненадващия избор на Роналд Рейгън за президент на САЩ и ясната му антикомунистическа позиция и намерение да прати съветската империя на злото на бунището на историята Кремълската върхушка започва да се страхува от американската военна мощ и впряга тоталитарните си репресивни служби да следи за подготовката за евентуална ядрена атака.

Същата задача е спусната и на тайните служби на съветските сателити в Източна Европа, включително и в България, разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно предложение относно: Усъвършенстване на системата за разкриване на признаците за подготовка на внезапно нападение срещу НРБ.

Документът е от септември 1982 г. и е подписан от началника на Първо главно управление на ДС (разузнаването) ген. Васил Коцев.

В него са изразени опасенията на ПГУ от стремежът на САЩ да си възвърнат позициите на първа политическа сила в света и да господстват в международните отношения чрез промяна на съотношенето на силите в тяхна ползва.

Администрацията на президента Рейгън е определена като „авантюристична“, която е възприела „курс на глобална конфронтация със света на социализма“.

Политиката на Рейгън срещу империята на злото е толкова стряскаща в сферата на въоръжаването и е определена като „безпрецедентна надпревара във въоръжаването с цел създаване на военно превъзходство над СССР и Варшавския договор“.

Изразени са опасенията, че „САЩ може да се опитат да предизвикат военен сблъсък, включително и ядрен, като не изключват възможността за водене на ядрена война в Европа“.

Цитиран е съветският ръководител Леонид Брежнев, определил международното положение като „повече от сложно и остро“.

Направен е изводът, че това налага „повишаване на бдителността на органите на МВР и усъвършенстване на досегашната система за своевременно долавяне на признаците за подготовка на война и внезапно нападение срещу НРБ и страните от Варшавския договор“.

В строго секретния документ са направени редица предложения за мероприятия, които комунистическото разузнаване да извършва в тази посока.

Операцията за установяване на признаците на внезапно ракетно ядрено нападение (ВРЯН или в по-съкратен вариант РЯН) е утвърдена през май 1981 г. на закрито заседание на Политбюро на ЦК на КПСС с високопоставени служители на КГБ.

На срещата с генералният секретар КПСС Леонид Брежнев и председателят на КГБ Юри Андропов, е обявено, че САЩ може да подготвят ядрена атака срещу СССР.

За да разработи средства за противодействие на атаката, Андропов обяви началото на операцията (РЯН) от КГБ и ГРУ (военното разузнаване на СССР). Същата задача е спусната на тайните служби на съветските сателити в Източния блок, включително и на МВР-ДС.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов