|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БКП натоварило Първо главно управление на ДС с кражбата на западни технологии ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Януари 2022 19:51

 

alt

 

Комунистическата върхушка е натоварила Първо главно управление на ДС (разузнаването) с кражбата на западни технологии, които да бъдат внедрени в плановата социкономика, ограничена от технологичната изостаналост на тоталитарния режим и целия съветски лагер.

Това разкриват документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно предложение за подобряване работата на ПГУ-ДС по обслужване на икономиката.

Документът е от 1974 г. и хвърля светлина върху задачите, поставени на ПГУ по проблемите с кражбата („придобиването“) на западни технологии.

От него става ясно, че през 1973 г. Бюрото на Министерския съвет е създало Център за приложна информация към МВР. Новата структура е опит да се планират нуждите от модерни технологии за „народното стопанство“ в НРБ.

Както е известно с началото на Студената война през 1949 г. Западът налага ембарго за ползването на неговите технологии от тоталитарния комунистически режим в СССР и страните от Източния блок, сред които и комунистическа България.

За да отговори на задачите, спуснати от компартията ПГУ е извършило преструктуриране на своите отдели, а също така през 1974 г. е започнало изучаването на лица, български специалисти, които да бъдат привлечени за оценяването на откраднатите западни технологии и документация.

По същото време ПГУ-ДС започва и изграждането на свои резидентури към главните отраслови министерства.

Замислено е ПГУ да придобива агентура сред чуждестранните делегации, които идват в НРБ за водене на преговори за сключване на сделки с комунистически предприятия.

Разузнаването на Държавна сигурност е трябвало да събира и информация за цените за износа на комплектни обекти, както и на металургични и селскостопански произведения, тъй като очевидно тоталитарният режим не е бил наясно с международната търговия и ниската конкурентост, която са имали комунистическите стоки.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов