|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС споделяла с режима на Кастро разузнавателни тайни ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 11 Февруари 2021 14:00

alt

 

От края на 60-те години на ХХ век Държавна сигурност е споделяла с репресивния режим на кубинския лидер Фидел Кастро своя опит в разузнаването срещу западния свят.

Това става ясно от документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява докладна записка относно: Пребиваването на делегацията на МВР – Куба от началника на Първо главно управление на ДС ген. Димитър Кьосев до министъра на вътрешните работи ген. Ангел Солаков.

Документът е от 1969 г. и хвърля светлина върху връзките между кубинското и комунистическото разузнаване на НРБ.

Двете разузнавания са обменили информация по различни въпроси, като българското е споделило на първо място организацията и задачите, провеждани от партийния комитет при МВР-ДС и партийния комитет при първичната партийно организация в Първо главно управление на ДС.

ПГУ-ДС разкрило пред кубинските представители, че разузнаването на НРБ работи по линия на активните мероприятия и по линия на създаване и използване на нелегали (направление „Н“) – една от най-съкровените тайни на всяко разузнаване.

Все пак разузнаването на Живков отбелязва, че кубинците са били информирани „без да разкриваме конкретни мероприятия и форми на работа“.

Кубинското разузнаване получило информация как ПГУ е организирала работата с резидентурите зад граница, а също и как действа в контраразузнавателно направление. Споделени са и данни за използваната оперативна техника.

Кубинците разкрили, че работят в четири разузнавателни направления – Латинска Америка и Канада; САЩ; Азия и Африка; Европа.

Основната задача на кубинското разузнаване била да поддържа износа на революция на левите движения в Латинска Америка.

Хората на Кастро разкрили, че обучават кадрите от Министерството на външните работи и Министерството на търговията в специален кабинет, разговорите в който не могли да бъдат записвани.

По политическа линия кубинските разузнавачи изучавали паритйни материали на Фидел Кастро и Чегевара.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и страните от Латинска Америка 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов