|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Куриоз: Разузнаването краде щам за растителна защита, „Фармахим” купува лиценза за оригиналния продукт от САЩ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Март 2014 15:10

alt
Куриозен случай разкриват архивите на бившата Държавна сигурност от началото на 70-те години на ХХ век, свързан с кражбата на оригинален щам за създаването на препарат за растителна защита от Научно-техническото разузнаване. „Придобивката” обаче така и не влиза в употреба, тъй като тогавашното държавно стопанско обединение (ДСО) „Фармахим” закупува лиценза за оригиналния продукт от създателите му – фирма в САЩ.

През 1971 г. чрез агент на отдел 07 „Научно-техническо разузнаване” в Първо главно управление на ДС от Канада е придобит (откраднат) оригинален щам НД-1 на американска фирма за микробиален препарат за растителна защита.

Щамът, както и информацията за него е предаден на Научноизследователския химико-фармацефтичен институт към ДСО „Фармахим”, където е разработена технология за идентичен на американския продукт български препарат „Диспарин”.

В началото на 70-те години в България започва изпитанието на различни биологични препарати за борба с горските вредители и това е едно от стратегическото направление в работата на лесозащитните станции в страната.  В случая препаратът е насочен са справяне с листната гъботворка.

Интересното е, че с разработения от българските специалисти продукт на базата на оригиналния щам са проведени полеви изпитания със създадения на негова основа препарат „Доспарин”. Изпитанията са проведени от Пето управление на ДС – Управление за безопасност и охрана (УБО) в резервата „Воден” (един от любимите резервати на Тодор Живков, намиращ се в тогавашния Разградски окръг, бел. ред.), при които е показана ефикасност от 38 процента от оригиналния препарат.

Според специалистите от Научноизследователския химико-фармацефтичен институт към ДСО „Фармахим” препаратът „Диспарин” е могъл да бъде пуснат в производство още през 1973 г. В ПГУ изчисляват, че с него е реализирана икономия в размер на 10 млн. лв.

По инициатива на министъра на тежката промишленост технологичната документация и щамът са предадени на СССР, където са получили висока оценка и според ПГУ съветската страна е имала готовност да започнат усвояването му.

Вместо и в България да започне производството му, както разузнаването е очаквало, се оказва, че ДСО „Фармахим” е влязло в преговори с американската фирма, създател на оригиналния продукт и е подписало лицензионен договор с нея. Според ПГУ договорът е бил неизгоден.

Негодуванието от действията на „Фармахим” е изразено от ген. Стоян Савов, началник на Първо главно управление на ДС, в строго докладна записка до министъра на вътрешните работи. Той дори е поискал от ръководството на МВР незабавно да се сигнализира ЦК на БКП, за да се спре подписването на договора. В по-късне документ на Научно-техническото разузнаване за придобити технологии, случаят с кражбата на оригиналния щам НД-1 е отчетен като постижение, но е посочено, че "независимо от постигнатите резултати ДСО "Фармахим" проведе преговори и подписа договор за лицензия за същия препарат с американската фирма".

Документите са включени в разширеното издание (dvd) на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и Научно-техническото разузнаване”, 2013 г.

 

 alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов