|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ през 1990 г. към НРС: Ще продължим да ви обучаваме, социалистическият идеал е непреходен ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 28 Ноември 2013 18:40

alt
Една година след 10 ноември 1989 г. новите българските специални служби, наследници на структури на бившата Държавна сигурност, са продължили да бъдат зависими от КГБ в обучението на своите кадри и агентурно-оперативната си работа и цели.

Това разкрива строго секретен документ за посещение на делегация на Националната разузнавателна служба (НРС), в която се трансформира Първо главно управление на ДС (ПГУ, външнополитическото разузнаване) през февруари 1990 г., когато по същото време в България се провежда Кръглата маса.

Документът показва колко трудно и бавно се е променял стереотипа на кадрите в ДС, когато в България са положени структурите на уж новите деполитизирани специални служби.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, е строго секретна докладна записка до директора на НРС (по това време ген. Румен Тошков) относно: Посещение на делегация на НРС в Москва. Визитата е тридневна и е от 17 до 20 септември 1990 г., като българската делегация се води от един от тогавашните зам.-директори на българското външнополитическо разузнаване.

В документа се говори на „другари” и основната цел на делегацията на НРС е по въпроси, свързани с продължаването на обучението на кадри на преименуваното ПГУ от КГБ, традиция започнала в началото на 50-те години на ХХ век.

От документа става ясно, че съветската страна високо оценява българското посещение „в контекста на запазването и развитието на взаимната помощ между нашите две служби, както на настоящия етап, така и за бъдеще”.

От КГБ изразяват готовност да продължат обучението на разузнавателни кадри от България с уговорката за предварително 3-месечно информиране.

Двете разузнавания споделят трудността за намиране на прикритие на разузнавателната дейност при променените условия. „Общата констатация бе, че трябва да се търсят нови прикрития и най-вече по линия на частните фирми, смесени фирми, собствени (финансирани от разузнаването) фирми, културни връзки с чужбина и други”, се посочва в докладната.

Интересно е, че през 1990 г., когато в България опозицията успява да наложи на БСП искането за деполитизацията на армията, МВР и специалните служби, в КГБ не предвиждат подобна промяна. Това проличава от тезата, изложена от „по-големия брат”, че вербовъчната работа на „идейна база” основа „трябва да се запази, тъй като социалистическият идеал е непреходен”.

КГБ смята, че въпреки извращенията и краха на комунизма, рано или късно социалистическата идея пак ще стане притегателна сила”.

КГБ дава на НРС и рецептата за „патриотичното” обучение на кадрите в новите условия и ясно заявява, че на този етап в Комитета за Държавна сигурност на СССР не се предвижда деполитизация.

По това време в България управлява еднопартийното правителство на БСП начело с Андрей Луканов, а България продължава формално да се води член на Варшавския договор, който обявява, че напуска през февруари 1991 г.


Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „КГБ и ДС – връзки и зависимости”, 2009 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов