|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разбиране на трансгенерационното наследство на тоталитарните режими: парадокси на културното обучение. Част 2 ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Д-р Петър Богданов-Аухаген   
Неделя, 03 Март 2024 13:31

alt

 

Сайтът desebg.com публикува част 2 от текста на д-р Петър Богданов, политически емигрант по времето на комунистическия режим, живеещ в Кьолн, Германия, с който той представа книгата „Разбиране на трансгенерационното наследство на тоталитарните режими: парадокси на културното обучение“ на д-р Елена Черепанова, професор в Кеймбридж Колидж. Изданието е от 2020 г. и не е преведено в България. Вътрешните подзаглавия са на desebg.com (виж част 1 – ТУК).

Д-р Черепанова е и ръководител на поведенческото здраве за интегрирана грижа за бежанците в Центъра за здравеопазване на общността Лин в щата Масачузетс, САЩ. Тя основава една от първите сертификационни програми по травматология в Съединените американски щати. Д-р Черепанова е носител на наградата Carol Hacker за своите отлични постижения в работата с травми и работи по целия свят с множество хуманитарни организации. Тя е автор на над 50 статии и книги, преведени на различни езици.


Послания, свързани с обществената травма

"Не се доверявай, не показвай страх, не искай помощ".
Посланията за оцеляване, свързани с обществената травма, отразяват социалните страхове. Във въведението към документалния филм "Колима, родното място на нашите страхове (Дуд, 2019") за сталинския ГУЛАГ руският журналист Юри Дуд' казва:

"В момента, в който се появят тези съобщения, те ще се превърнат в истинско послание: През целия си живот съм слушал от родителите си: "Бъди внимателен, не привличай допълнително внимание. Не се изтъквай - това не е безопасно. Ние сме просто обикновени хора - от нас нищо не зависи".

продължава>
 
На 1 юни ще се проведе годишното честване в памет на жертвите на комунистическия лагер „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 22 Февруари 2024 17:14

alt

 

На 1 юни 2024 г., събота, от 11.30 часа на бившия Втори обект на лагера „Белене“ на остров Пресин на река Дунав часа ще се състои традиционното годишно поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в най-големия наказателен лагер за политически противници на БКП в България.

Това реши Инициативната група, сформирана за подготовката и провеждането на събитието.

Тя се състои от граждани, общественици и организации, които доброволно са се включили в нея, за да работят безвъзмездно по организацията на поклонението (виж пълен списък на членовете на ИГ по-долу).

Инициативната група се създава по предложение на фондация „Истина и памет“ и обединява усилията на хора и организации за опазване на паметта за жертвите на комунистическата диктатура на лагера „Белене“ и предаването ѝ на следващите поколения.

продължава>
 
БНТ почита паметта на бившата лагеристка при комунистическия режим Цветана Джерманова ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 21 Февруари 2024 14:26

 

alt

 

БНТ ще почете паметта на починалата на 19 февруари 2024 г. Цветана Джерманова – последната доскоро жива лагеристка, преминала през комунистическите лагери „Ножарево“, „Босна“ и „Белене“, като излъчи документалния филм за нея утре, 22 февруари 2024 г., четвъртък от 20.00 часа по БНТ 2.

Това съобщи за desebg.com Катя Атанасова, продуцент на документалната поредица „Отворени досиета“ на БНТ, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Документалният филм с Цветана Джерманова бе заснет и излъчен през 2017 г. като един от 6-те филма във втория сезон на „Отворени досиета“.

В него родената в село Лесковец, Пернишко през 1928 г. Джерманова разказва за увличането си по идеите на анархистите, което става причина след 9 септември 1944 г. да не ѝ бъде разрешено да продължи образованието си във висше учебно заведение.

продължава>
 
Отиде си последната лагеристка от „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 20 Февруари 2024 20:14

alt

 

На 19 февруари 2024 г., понеделник, е починала Цветана Джерманова, която до вчера беше последната жива лагеристка в най-големия лагер за политически противници на БКП – „Белене“.

Новината за кончината ѝ съобщи фондация „Софийска платформа“ на своята страница във Фейсбук.

„Майка ми си отиде неочаквано, до последно беше енергична и активна“, заяви пред desebg.com дъщеря ѝ Елза Иванова. На 20 март тази година Цвета Джерманова е щяла да навърши 96 години.

Сбогуването с бившата лагеристка по време на комунистическия режим ще се състои в родното ѝ село Лесковец, Пернишко, на 23 февруари 2024 г. от 13 ч.

 

По идеите на анархистите

Цветана Джерманова е родена през 1928 г. в село Лесковец, Пернишко в семейство на занаятчия.

Като ученичка се увлича от идеите на анархистите, които имат силно влияние в Пернишкия край.

продължава>
 
Каспаров: Дори сянката на Навални е страшна заплаха за режима на Путин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 16 Февруари 2024 20:47

alt

 

Сайтът desebg.com препечатва интервюто с руския опозиционер Гари Каспаров, дадено за информационния портал „РБК-Украйна“ по повод смъртта на руския дисидент и политически затворник Алексей Навални в една от най-северните наказателни колонии на територията на Руската федерация, за която Москва съобщи днес (16 февруари 2024 г.).

Desebg.com припомня, че Навални бе лидер на партията „Бъдещето на Русия“, на която режимът на Путин отказа регистрация през 2019 г. Той е основател на Фонда за борба с корупцията, а също така поддържаше блог на своето име с подзаглавието „Последната битка между доброто и неутралността“. През 2019 г. Кремъл обяви антикорупционния фонд на Навални за „чуждестранен агент“.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 132
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов