|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Теодора Димова: Лагерът „Белене“ е страдание, несправедливост и изпитание, но духът на жертвите ни прави по-силни ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Сряда, 22 Май 2024 08:59

alt

 

Броени дни преди годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“ на 1 юни 2024 г. на дунавския остров Персин тазгодишният специален гост на събитието писателката Теодора Димова отговаря в ексклузивно интервю за desebg.com на въпросите на журналиста Христо Христов, един от хората в Инициативната група, обединила личности и организации, които работят безвъзмездно и доброволно за подготовката на възпоменателното честване.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“, „Влакът за Емаус”, „Поразените“, „Не ви познавам“. През 2007 г. „Майките“ спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. „Адриана“ е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен и филмът „Аз съм ти”. През 2010 г. книгата ѝ „Марма, Мариам“ спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. През 2019 г. Теодора Димова стана носител на наградата „Хр. Г. Данов” за цялостен принос в българската книжнина. През 2019 г. излезе романът ѝ „Поразените”, който на следващата година се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България”, спечели наградата за проза „Перото” и „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга. Носител е на Голямата награда за литература на СУ „Климент Охридски” за 2022 г, както и Вазовата награда за литература за цялостен принос (2023). През 2023 г. от печат излезе романът ѝ „Не ви познавам”, своеобразно продължение на „Поразените”. През април 2024 г. творбата бе отличена с наградата на „Цветето на Хеликон“ за най-продаван роман през 2023 г.

продължава>
 
От трети опит: Има победител в конкурса за възстановяване на Военния мемориал, който комунистите разрушиха ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 15 Май 2024 17:01

alt

 

„Изключително съм щастлив, че третият подред конкурс е успешен и има победител! Паметта на нашите войни, паднали за свободата и независимостта на Отечеството ни, ще бъде отново възстановена!“

С тези думи в профила си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев анонсира новината от днес, че има определен победител в открития архитектурен конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, който е организиран от Столична община – направление „Архитектура и градоустройство”.

Ковачев подчерта работата на бившия кмет на столицата Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков, за да се стигне дотук.

В същото време той отбеляза огромните спънки, които са преодолени и други такива от хора, „които се противопоставяха на това родолюбиво дело с всевъзможни аргументи.“

продължава>
 
75 години от създаването на зловещия комунистически концлагер „Белене“: Спомен за първото поклонение през 1990 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Милена Петкова   
Събота, 27 Април 2024 12:19

alt

 

Преди 75 години, на 27 април 1949 г. с поверително постановление на комунистическото правителство начело с Георги Димитров взима решение за създаването на нов лагер на най-големия от Дунавските острови – Персин край тогавашното село Белене.

За кратко време „Белене“ се превръща в най-големия лагер за политически противници на тоталитарния комунистически режим, който просъществува и най-дълго време – от 1949 до 1987 г. с различни прекъсвания.

Запазените архивни документи в Държавна сигурност са непълни и не дават възможност за точна статистика, но може да се каже, че в „Белене“ са въдворени най-малко 15 000 души от всички слоеве на обществото, а стотици са лагеристите, които намират смъртта си в него.

Лагерът „Белене“ отдавна се е превърнал в символ на неистовия и брутален стремеж на антихуманния комунистически режим да пречупи и унищожи своите политически противници и хора, които припознава като „врагове“ и заплаха за своето тоталитарно управление по съветски образец.

продължава>
 
Арх. Елко Хазан: Наследници на престъпния комунизъм дават исторически оценки и петнят името на бившия кмет Иван Иванов ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Мая Георгиева, Faktor.bg   
Вторник, 09 Април 2024 13:45

alt

 

Desebg.com препечатва от сайта Faktor.bg интервйто с арх. Елко Хазан, Основател и председател на Българо-еврейски научен институт, който си поставя за цел да проучва и популяризира историята на евреите в България, най-вече във връзка със спасяването им от Холокоста. Той е автор на изследването „Кратка илюстрована енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги". За дейността си е удостоен с орден „Стара планина“. В интервюто той отговаря за въпроси, свързани със съпротивата срещу издигането на паметник на бившия кмет на София Иван Иванов под претекст, че бил „фашист“. Според арх. Хазан организацията „Шалом“ си е присвоила правото да говори от името на всички евреи в България и става въпрос за хорахора, узурпатори на мнение. По думите му по сталински превръщат думата „фашист“ в нарицателно за всеки, който не е съгласен с тяхното управление и действия. Скандалът се разрази неотдавна, след като Бойко Борисов призова общинските съветници на ГЕРБ-СДС в СОС да не подкрепят предложението за паметник на бившия кмет след среща с „Шалом“, изтъквайки аргументи на тази еврейска организация.

продължава>
 
Кметът Терзиев и общинари от ПП-ДБ и „Спаси София“ – лицемери, отказаха пари за Мемориала на жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 04 Април 2024 10:45

alt

 

Столичният кмет Васил Терзиев и общинските съветници от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ показаха, че са лицемери, след като стана ясно, че отказали от новия бюджет на общината да бъде отпусната скромната сума от 4000 лв. за техническо обследване на Мемориала на жертвите на комунистическия режим край НДК с оглед на неговата поддържка и реставрация.

За това съобщи сайта Faktor.bg, позовавайки се на свои източници в Столичния общински съвет.

Предложението е било част от промените, направените от групата на ГЕРБ-СДС в бюджета на кмета Васил Терзиев. То обаче е отхвърлено от хората на столичния кмет и на водещата комисия по финанси и бюджет на 27 март тази година.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 134
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов