|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Европейският парламент насърчи Македония да отвори досиетата на УДБА ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Отваряне на архивите на ДС
Написано от Христо Христов   
Вторник, 24 Януари 2012 16:00

Македония беше насърчена от Европейския парламент да отвори досиетата на бившата югославска тайна служба от епохата на комунизма (УДБА – ср. Управа државне безбедности). Това стана днес с приемането на проект на резолюция на първо четене по доклада за напредъка на Македония. Документът беше гласуван с голямо мнозинство в Комисията по външната политика на Европейския парламент и подкрепена от големите европейски политически семейства – ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелените.

Европейският парламент би желал да се засилят правомощията на македонската комисия, която отговаря за отварянето на досиетата на УДБА, като бъде овластена свободно да обявява резултатите от проверките си и да разполага с всички архиви, необходими за работата й.

По предложение на новоизбрания зам.-председател на Комисията по външна политика евродепута Андрей Ковачев (ГЕРБ) и колегата му от ЕНП Шьопфлин комисията прие в отделен член поправка, в която се посочва:

.

„Насърчава органите да приключат дълго отлаганото обявяване на имената на агентите, свързани с бившите югославски тайни служби, като основна стъпка в посока откъсване от комунистическото минало; насърчава засилване на мандата на Комисията за верификация на фактите, а именно нейната независимост да огласява своите разкрития пряко на обществото и дългосрочното прехвърляне на всички необходими документи в помещения на комисията.”

По предложение на Андрей Ковачев Комисията по външна политика прие текст, изразяващ загрижеността на Европейския парламент „по отношение на тенденцията към развиване на етническа и културна идентичност за сметка на идентичността и културата на съседни държави”.

Европейският парламент насърчава правителството на Македония „да продължи усилията си за засилване на мерките срещу дискриминацията, подчертава важността на предотвратяването на дискриминация, основана на етнически произход, включително срещу граждани открито заявяващи своята българска идентичност и/или етнически произход”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов