|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Федералният архив на Германия поема досиетата на ЩАЗИ, те остават отворени ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Отваряне на архивите на ДС
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Юни 2021 18:06

alt

 

Огромното архивно наследство на източногерманското Министерство на Държавна сигурност, известно още като ЩАЗИ, преминава от Федералната служба, отговаряща за него, под надзора на Федералния архив на Германия в гр. Кобленц. Федералната служба отговаря близо 30 години за този толкова важен исторически архив, разкриващ репресиите и преследването на хората в бившата ГДР.

Предаването на архива на репресивния апарат на бившата ГДР бе ознаменувано в четвъртък (17 юни 2021 г.) в Берлин със специална церемония.

Датата не е избрана случайно, с нея се отдава почит към едно паметно за германската история събитие – Берлинското работническо въстание, избухнало на 17 юни 1953 г., като израз на недоволство към тогавашната комунистическа партия (Германската единна социалистическа партия), управлявала Източна Германия. Въстанието на работниците е смазано от съветските войски, намиращи се тогава в ГДР.

На събитието присъстваха председателят на Бундестага Волфганг Шойбле, кметът на Берлин Михаел Мюлер, бившият германски президент Йоахим Гаук и първи ръководител на Федералната служба за архивите на ЩАЗИ, министърът на културата Моника Грютер, ръководителят на федералния архив Михаел Холман, както и неговият колега Роланд Ян, последният директор на Федералната служба за архивите на ЩАЗИ.

Най-важно е решението досиета на ЩАЗИ да останат отворени за ползване. Архивните документи ще продължат да се съхраняват  в историческата сграда на ЩАЗИ в Берлин, както и на още няколко места в източната част на Германия.

Германското правителство увери, че работата върху документите ще продължи. Те ще останат достъпни за обществеността и всеки, който иска, ще може да види своето досие и евентуално да разбере кой е доносничил за него.

През 2019 г. германският Бундестаг удължи разкриването на досиетата на ЩАЗИ до края на 2030 г., приемайки поправка на Закона за документите на източногерманския репресивен апарат, в който съществува лустрация на бившите служители на ЩАЗИ, като подчерта, че тази държавна политика няма алтернатива. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов