|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиета и агентите на ДС в грамите на US посолството до Вашингтон ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Отваряне на архивите на ДС
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Септември 2011 10:03

Темата за отварянето на досиетата на Държавна сигурност и агентите й присъства трайно в дипломатическите доклади на САЩ, изпращани от София и разсекретени от Wikileaks. Някои от тях бяха оповестени миналата седмица от сайта bivol.bg.

 

Отварянето на досиетата след гафа на Румен Петков

От първият документ става ясно, че през 2006 г. посланик Джон Байърли (2005-2008) е изпратил грама с най-високо ниво на секретност, озаглавена „Досиета на Държавна сигурност витаят над България”. [06SOFIA786]  В нея е описан подробно скандала с разсекретяването на няколко досиета на журналисти от Румен Петков. Байърли цитира разузнавателни източници, според които това не е част от някаква политическа стратегия, а е самоинициатива на Петков, който искал да си отмъсти на журналист. Лидерите на БСП - Първанов и Станишев са се видяли в чудо и не знаят "как да напъхат духа обратно в бутилката" – пише посланикът.

 

.

 

Секретната грама се отнася за периода, когато през лятото на 2006 г. тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков си позволи да извади досието на водещия Георги Коритаров, който го критикуваше за неуспешното противодействие на организираната престъпност и убийството на Чората при акция „Респект”. Целта да се компрометира Коритаров беше неуспешно прикрита с изваждането на още няколко досиета на известни имена в медиите. Това доведе до остра обществена реакция и управляващите от тройната коалиция бяха принудени да потърсят изход в приемането на закон за досиетата (виж повече подробности по този случай тук).

 

Натискът за защита на досиетата на ръководните кадри в разузнаването

В няколко доклада Байърли проследява и дебатите около създаването на закона за досиетата, както и сформирането на Комисията по досиетата (как беше избрана комисията виж тук).

Той отбелязва, че шефовете на разузнаването и кръгове в БСП оказват „огромен натиск” над депутатите, за да останат неприкосновени и да не бъдат разкрити като агенти на ДС (натискът успява – в закона за досиетата е приет т. нар. параграф 12, който не позволява огласяването на досиетата на ръководните кадри в Националната разузнавателна служба и в служба „Военна информация” – военното разузнаване, бел. ред. Повече за него виж тук).

 

Смъртта на шефа на архива на разузнаването

„Мистериозната смърт на Божидар Дойчев – шеф на архива на разузнаването също повдига вълна от спекулации и извежда на преден план необходимостта да се приключи с това наследство от комунистическото минало” – обобщава Байърли в некласифициран доклад от края на 2006 г. [06SOFIA1655]. Божидар Дойчев, началник на отдел „архив” в НРС беше открит мъртъв с огнестрелна рана в главата на работното си място в разузнаването през ноември 2006 г. Информацията за трагичният инцидент обаче беше оповестена от сайта kafene.net, а НРС се оказа, че е крила няколко дни случая.

 

Подозрения за агентурно минало на действащи дипломати

В друга грама до Вашингтон е отбелязана спекулацията, че "налице е и повтарящата се спекулация, че високопоставени български дипломати, които в момента служат в западните столици, включително посланици във Вашингтон (Елена Поптодорова б.ред.) и Париж (Ирина Бокова б.ред.), ще се окажат свързани с Държавна сигурност."

Нито една от двете не беше разкрита като агент на ДС при оповестяване на проверката на дипломатите от комисията по досиетата през декември 2010 г. За сметка на това там попаднаха постоянният представител на България в ООН в Ню Йорк Райко Райчев и постоянният представител на България в ЮНЕСКО в Париж Александър Савов (виж скандала с дипломатите с досиета тук).

Посланик  Байърли е подчертал, че досиетата не правят никаква разлика между изкупление и неизкупление – "всички тези досиета бяха бетонирани като в скала на датата, на която тук падна комунизмът". Според посланика "само тези, които имат достатъчно власт, ще успеят да запазят досиетата си в тайна и да избегнат тази неточна оценка на миналото им."


Досието „Гоце”

Още през 2006 г. във Вашингтон е изпратена информацията, че президентът Георги Първанов е сътрудничил с ДС, въпреки че по това време Румен Петков категорично е отричал съпричастност на президента. „Досиетата на Първанов и на други политически фигури от неговото поколение са потвърдени от друга разузнавателна агенция” – отбелязва Байърли в цитираната секретна грама.

Специален доклад с поверителен статус е отделен на официалното осветляване на "Гоце" през юли 2007 г. [07SOFIA916]. Това е времето, когато комисията по досиетата огласи агентурното минало на Първанов, привлечен към сътрудничество към Първо плавно управление на ДС през 1989 г.

В доклада подробно са изложени реакциите на различните политически сили: искането на оставката на Първанов и обвиненията на дясната опозиция в прочистване на досието „Гоце", както и факта, че председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов е признал в интервю по националното радио, че има липсващи страници от досието.

Отбелязана е и реакцията на Бойко Борисов, който е запазил мълчание по време на скандала с „Гоце” и така е подсилил спекулациите за съществуваща договорка между най-популярните политици в страната да не се атакуват един друг.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов