|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Архивите на югославската УДБА все още остават затворени ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Отваряне на архивите на ДС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 30 Май 2013 13:39

alt
Премиерът на Сърбия Ивица Дачич заяви вчера в Европейския парламент, че ако зависи от него, то той не би имал нищо против архивите на бивша Югославия да бъдат достъпни, ако това не застрашава националната сигурност на страната.

Той даде този отговор на въпроса на българския евродепутат Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) по време на дискусия със сръбския премиер в Комисията по външни работи на Европейския парламент.

По въпроса за архивите на УДБА българският евродепутат попита сръбския премиер дали неговата страна смята да отвори архивите на бившата югославска служба за сигурност и да ги предостави на бившите съюзни републики от Югославия – тези части от информационния масив, които се отнасят до съответните републики. „Бившите структури на УДБА все още оказват съществено влияние върху политическия, икономическия и медийния живот на Сърбия и дават своето негативно влияние върху целия регион”, допълни Ковачев.

alt

 

Той изтъкна, че република Македония официално е поискала тези архиви да й бъдат върнати и че текстът за връщането на архивите на бившите съюзни републики е залегнал в резолюциите на Европейския парламент както за Македония, така и за Сърбия.

Андрей Ковачев, който е заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, поздрави сръбския премиер Дачич за напредъка на страната му по пътя й към членство в ЕС и му пожела успех с реформите.  „В диалог, толерантност и отказ от някои похвати от миналото може да се постигне ефективна европейска интеграция в интерес на гражданите от региона“, подчерта Ковачев.

Сърбия, която очаква следващия месец да получи дата за преговори за членство в Европейския съюз, все още не е отворила архивите на тоталитарните комунистически служби.

Българският евродепутат Андрей Ковачев води активна политика за отварянето на тези архиви в Сърбия и Македония.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов