|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Внесоха в Конгреса на САЩ законопроект за изучаването на комунистическите престъпления ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 17 Декември 2021 15:14

alt

 

В началото на месец декември 2021 г. група от 62 републиканци в Камарата на представителите в американския Конгрес внесоха за разглеждане законопроект, поощряващ училищата да включат в учебните си програми изучаването на престъпленията на комунизма.

Информацията за законодателната инициатива бе публикува най-напред в „Свободна Европа“, а desebg.com ѝ дава гласност.

Законопроектът е представен на пресконференция от един от вносителите му – Мария Елвира Салазар, представителка на Флорида в Конгреса (от 2021 г.). Американската журналистка, водеща на телевизия и политик е родена в семейство на кубински имигранти.

Позовавайки се на актуално социологическо изследване на Мемориалната фондация на жертвите на комунизма тя посочи, че една трета от поколението Z, родено между 1997 по 2012 г., се отнася благосклонно към комунизма, а над 40% от поколението Y (т.нар. милениъли) „казват, че малко знаят за марксизма“.

Мемориалната фондация на жертвите на комунизма е основана през 1993 г. с единодушен акт на Конгреса. Тя е посветена на целта да „образува американците за идеологията, историята и наследството на комунизма“.

Мария Салазар смята, че училищата трябва да дадат на възпитаниците си повече знания по тази тема.

„Истината е, че комунизмът е рак. Единственото равенство, което осигурява комунизмът, е в това хората да са еднакво бедни, еднакво гладни, еднакво угнетени и еднакво прогонени“, категорична е Мария Салазар.

„Американските ученици трябва да знаят за съветския ГУЛАГ… За това, че Сталин умишлено е умъртвил с глад 3.5 милиона украинци“, коментира конгресменът Дан Креншоу от Тексас.

„Те трябва да знаят за културната революция на Мао, в резултат на която загинаха десетки милиони китайци. Те трябва да знаят за съвременното робство, в което сега живеят мюсюлманите-уйгури“, допълни той.

По думите му, целта на законопроекта е да гарантира, че комунизмът „ще остане на бунището на историята, където му е мястото“.

„Учениците трябва да знаят какво означава тениската с портрет на Че Гевара, която носи техен съученик“, посочи още конгресменът.

Чрез законопроекта ще направят достъпни образователни материали на Мемориалната фондация на жертвите на комунизма, за да помогне на учениците да се образоват за опасностите от комунизма и тоталитаризма и как те противоречат на основополагащите принципи на свободата и демокрацията в САЩ.

Рамката на законопроекта за изучаването на престъпленията на комунистическия режим е вдъхновена от Закона за образованието никога повече, приет от 116-ия конгрес, който създаде аналогична програма за обучение на американски студенти за Холокоста чрез Мемориалния музей на Холокоста в САЩ.

Законопроектът също така продължава подобни усилия на губернатора на Флорида Рон Десантис да образова американски студенти относно неуспешния експеримент на комунизма през цялата история.

През юни 2021 г. губернаторът подписа закон, изискващ в държавните средни училища в щата да се преподава история на комунизма. На церемонията при подписването той заяви, че учениците трябва да са запознати с опасностите, които носят тоталитарните идеологии.

„Америка е най-свободната и просперираща страна в света. За едно поколение родителите ми преминаха от бягство от комунистическа Куба до това да видят дъщеря им да представлява хиляди други изгнаници в Конгреса на Съединените щати“, заяви по време на представянето на законопроекта конгресменът Мария Елвира Салазар.

„Решаващият закон за преподаване на комунизма ще гарантира, че нашите бъдещи поколения разбират трагична и ужасяваща история на комунизма. Трябва да направим всичко по силите си, за да запазим основополагащите принципи на Америка за свобода, възможности и демокрация“, добави тя.

„Както Уинстън Чърчил веднъж каза, „тези, които не успяват да се поучат от историята, са обречени да я повторят“, каза конгресменът Виктория Спарц. „Трябва да напомним на нашите бъдещи поколения за милионите животи, унищожени от комунизма по света, и колко е важно да бъдем бдителни, за да запазим нашата република свободна и силна“, допълни тя.

„Много съм загрижен, че тревожен брой по-млади американци имат благоприятни възгледи за комунизма, според скорошно проучване. Светът знае, че комунизмът е отговорен за ужасяващата смърт и разрушение през цялата история. По-важно от всякога е да гарантираме, че нашите ученици се преподават на историята и настоящите опасности от тази идеология“, заключи конгресменът Лойд Смукър. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов