|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Издателството и авторите на учебника, описващ управлението на БКП като 45-годишно строителство: Имаме одобрение от МОН ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Юни 2020 08:51

alt

 

„Булвест 2000” (собственик на „Клет”) – издателството на учебника за учебникът за 4 клас по „Човекът и обществото”, в който БКП е представена като партия, насърчавала 45 години обществото за строителство, но не и че е изградила тоталитарен режим (виж подробностите – ТУК), изпрати до desebg.com отговор на запитването на сайта, с което изразява становище по случая във връзка с публикацията на сайта в понеделник.

С позицията, изпратена чрез издателството, излязоха и авторите на учебника географът проф. Румен Пенин и историкът доц. Георги Якимов от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В нея те посочват, че съдържанието на учебника е одобрено от МОН и са спазени всички изисквания на учебната програма.

Доц. Георги Якимов изпрати до desebg.com и документ от Комисията по досиетата за неговата непринадлежност към тоталитарните комунистически служби, макар никъде в публикацията на сайта за съдържанието на учебника, на който той е съавтор, този въпрос да е поставян или коментиран.


Хронологията

Още преди публикацията си в понеделник (1 юни) desebg.com потърси чрез сайта на „Булвест 2000” позицията на издателите с въпрос дали смятат, че в учебника обективно е представена основната информация в урока „Промени в българското общество през 20 век” в частност за тоталитарния комунистически режим, с която четвъртокласниците би следвало да се запознаят.

В рамките на работния ден не бе получен отговор, което бе отбелязано в информацията.

След публикацията от „Булвест 2000” изпратиха становището си на 2 юни, а ден по-късно и позицията на авторите на учебника, които desebg.com днес публикува без редакторска намеса.


Становище на издателството

„Издателство „Клет България“ ООД никога не е изразявало политически пристрастия, а авторите на уроците винаги са се съобразявали с изискванията на Министерство на образованието по отношение на учебното съдържание.

Учебникът „Човекът и обществото” за четвърти  клас и уроците в него с марката „Булвест-2000“, собственост на издателство „Клет България“, с автори  професор Румен Пенин и доцент Георги Якимов, е само една от многото стъпки в процеса на обучение и придобиване на знания на младите хора.

Издателство „Клет България“ ООД не е в позиция да дава оценки за историята на обществените отношения в страната, а има ролята да подсигури достигането на учебния материал, одобрен от МОН, до учители и ученици.”


Позицията на авторите на учебника

„Считаме, че няма основания за подобни нападки от страна на автора на публикацията  г-н Христо Христов, който не е назовал от кого е сигналът и не е разговарял с нас или с представители на издателството преди да публикува своя материал в сайта desebg.com. Затова заявяваме:
1. Учебникът е одобрен от МОН от компетентна комисия и е съобразен с всички изисквания на ведомството за написване на учебници.
2. Съдържанието на урока е обективно и са спазени всички изисквания на учебната програма (учениците да посочват промени във всекидневието на хората  (средства за комуникация, битова техника, развлечения) в резултат на технологични нововъведения).
3. Учебникът е адаптиран за възрастовата група на учениците, текстът е внимателно обмислен и подходящо илюстриран.
4. Учебникът е далеч от всякакви политически пристрастия.
С уважение:
 Проф. Румен Пенин
Доц. Георги Якимов.”


МОН без реакция до момента

До този момент Министерството на образованието и науката не е реагирало с позиция по случая.

Миналото лято след сигнал на фондация „Истина и памет” за пропуснати факти и събития или тенденциозно им представяне в новите учебници по „История и цивилизации” за 10 клас за периода на комунистическия тоталитарен режим в България министърът на образованието и науката Красимир Вълчев спря учебниците.

Едва след сериозна редакторска работа от издателствата през август 2019 г. те бяха одобрени.

По време на обществения дебат по проблема министър Вълчев заяви, че в учебниците за 10 клас по история не е спазен духа на новата учебна програма, приета от МОН след дълги години настояване от граждански и политически петиции. И че в някои от тях комунистическият режим не е представен като тоталитарен, а като нормален.

Новата учебна от януари 2018 г. за първи път постави разглеждането на тоталитарния комунистически режим в самостоятелен раздел с нови знания и термини (виж хронологията - ТУК). След публикуването ѝ се разрази политически скандал и БСП дори поиска оставката на министър Вълчев, но ГЕРБ го защитиха със специална декларация в парламента.

Случаят с учебника на „Булвест 2000” за 4 клас обаче показва, че в МОН не е установен единен подход и изискванията за различните учебници по история, които засягат най-новата история и по-конкретно периода след 1944 г.

Вижте как в други страни от бившия Източен блок започнават децата с истината за тоталитарния комунистически режим - ТУК. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов