|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Четвъртокласници учат от учебник: 45 години Комунистическата партия насочвала обществото към строителство ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Юни 2020 16:35

alt

 

„В продължение на 45 години Комунистическата партия насочвала усилията на обществото към строителство на заводи, пътища, училища и жилища”.

„Комунистическа партия – политическа партия, която налага идеята за комунистическо общество, в което хората ще имат равни права, задължения, имущество и др.”

С такива примери учебникът за 4 клас по „Човекът и обществото” на издателство „Булвест 2000” (собственик на „Клет”) запознават 10-годишните българчета с най-важното от българската история след 1944 г.

Сайтът desebg.com бе сезиран от свой читател, учуден как е възможно по такъв неточен и подвеждащ начин е представена същността на най-новата ни история.

Цитираните текстове фигурират в урока „България и българското общество през 20 век” от въпросния учебник, който е издаден от през 2019 г.

Като негови автори са посочени проф. Румен Пенин -   географ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, доктор от Московския държавен университет и доц. Георги Якимов -  историк в Софийския университет, преподавател по „История и гражданско образование” и „Методика на обучението по история”.

За разлика от своите връстници в страни като Полша, Чехия, Румъния и др., където още преди години бе извършена образователна декомунизационна реформа, българските четвъртокласници няма как от такъв тип учебници да разберат още в началното училище, същността на комунистическия режим

В учебника липсва елементарно обяснение за същността на тоталитарния характер на управлението на БКП, както и, че тя е на власт благодарение на тоталната зависимост от СССР.

За сметка на това е написано, че градското население станало по-голямо, че там хората намирали работа, по-добро образование и развлечения.

И още – че в домовете на хората навлезли много нови уреди на бита – телевизори електрически печки, хладилници, перални машини. Като че ли, че ако не е била БКП това е нямало да се случи.

 

alt

 

Все пак е споменато, че подобреният всекидневен живот на хората „все още изоставал в сравнение с развитите европейски държави”.

За авторите на учебника очевидно е било по-важно да напишат, че България станала народна република и била приета нова конституция, отколкото да посочат нейното положение в съветския блок, където са изградени тоталитарни режими от съветски тип.

Не е обяснено защо „гражданските права били ограничени, а на много хора държавата отнела това, което имали”.

Урокът е илюстриран със снимки на ухилния Тодор Живков, на така и със строежа на панелни блокове и на партийния дом.

В учебника няма никакво обяснение за краха на комунистическата тоталитарна система и връщането на България по пътя на демокрацията.

В увода авторите посочват, че учениците ще бъдат запознати с „най-важните събития в третата българска държава след 1878 г.” и им пожелават от все сърце „успех в овладяването на новите знания”.

Със сигурност обаче от написаното за най-новата българската история след 1944 г. четвъртокласниците не само няма да получат знания, но дори и елементарна информация за същността на близо половин вековния тоталитарен режим, наложен с терор и репресии върху собствения си народ от вярната на Кремъл БКП.

 

alt

 

Desebg.com потърси чрез сайта на „Булвест 2000” позицията на издателите дали смятат, че в учебника обективно е представена основната информация в урока „Промени в българското общество през 20 век” в частност за тоталитарния комунистически режим, с която четвъртокласниците би следвало да се запознаят. Но в рамките на работния ден не получи отговор.

В следващите дни desebg.com ще търси и позицията на Министерството на образованието и науката (МОН).

През миналата година министърът на образованието и науката Красимир Вълчев спря учебниците за 10 клас по „История и цивилизации”, включително и на „Булвест 2000”, след като беше сезиран от фондация „Истина и памет” за наличието на подвеждащи текстове,  изопачени и манипулирани или липсващи факти за периода на комунистическия тоталитарен режим в България новите учебници.

Искането за спирането на учебниците получи широка обществена подкрепа. Самият министър Вълчев заяви, че съдържанието им е подменило духа на променената през 2018 г. учебна програма, в която за първи път тоталитарният режим на БКП влезе с нови знания и термини.

Едва след извършването на сериозна редакция от страна на издателствата министър Вълчев одобри учебниците в средата на август 2019 г.  

Очевидно е наложително в МОН да се извърши внимателен преглед на съдържанието на учебниците, в които все още се премълчава истината за комунистическия режим.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов