|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пред ученици: Свободата не е даденост, комунистическият режим я е отнел ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 05 Ноември 2019 09:38

alt
Свободата на избор, която имате днес не е даденост, а в по-новата българска история е имало един продължителен период по време на комунистическия режим, когато тази свобода е ограничена”.

Това заяви журналистът Христо Христов пред ученици от 9-ти клас в НХГ „Св. св. Кирил и Методий” в Бългоевград и техни преподаватели, по време на открит урок по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, проведен в понеделник (4 ноември 2019 г.).

Инициативата за срещата с младите хора е на фондация „Истина и памет”, чийто изпълнителен директор е Христов и се осъществява със съгласието и съдействието на ръководството на гимназията.

Журналистът бе представен от Хенриета Митева, учител по история и цивилизации в НХГ „Св .св. Кирил и Методий”, в чийто час се проведе инициативата. Тя отбеляза, че срещата и темата изобщо не са случайни.

И разказа на учениците, че по времето на управлението на БКП в паспортите на техните баби и дядовци без да ги питат е записано, че те са македонци. „Представете си какво предателство към българщината е това”, посочи учителката.

 

alt

 

Хенриета Митева припомни, че срещата се състои в навечерието на 140-годишнината от създаването на НХГ „Св. св. Кирил и Методий”, правоприемник и продължител на традициите на Българска мъжка гимназия, открита с акт на екзарх Йосиф през 1880 година в Солун.

Това е първото българско светско училище в Македония, създадено в резултат на дългогодишните борби на българите към култура, просвета и национално обособяване, поддържано и утвърждавано с голяма любов и гордост от Солунската българска община, Българската екзархия, възрожденския порив на редица български учители, между които са Кузман Шапкарев, Божил Райнов, Григор Пърличев, архимандрит Козма Пречистански и др.


По думите ѝ преживяното рухване на комунизма от нейното поколение преди 30 години е важно, защото тогава хората са си дали сметка за значението на думата свобода.

 

alt

 

Учениците видяха кратко видео, разказващото за издигането на Берлинската стена през 1961 г. и събарянето ѝ през ноември 1989 г.

Журналистът Христо Христов представи презентацията „Падането на Берлинската стена и краят на тоталитаризма: Какво научихме 30 години по-късно”.

В нея той засегна теми като основните характеристики на тоталитарната комунистическа държава, създадена по съветски образец с терор и насилие над българското общество; репресивният апарат на БКП като опора на тоталитарния режим и завещанието на това управление – 11 млрд. долара външен дълг, нравствена и икономическа криза и невъзможността да „вървим напред без СССР” по думите на Петър Младенов, заменил Живков на 10 ноември 1989 г.

Христов не пропусна да засегне и фактите за лицемерното поведение на върхушката на комунистическата партия към българския народ, когато докато той е бил поставен в постоянни ограничения и дефицит на основни хранителни и битови стоки – партията, начело с нейните ръководители Георги Димиторв, Вълко Червенков и Тодор Жвиков са създали тайна система за т. нар. правоимащи и техните семейства, за които е е грижило специално управление в Държавна сигурност.

Грижите са били от домовете на комунистическите първенци, през транспорта и храната, осигуряване на специален магазин със западни стоки, получаване на годишни безотчетни средства в хиляди левове, изграждането на 20 резиденции и куп ловни резервата, където простосмъртните трудови хора никога не са могли да припарят.

Христо Христов говори и за редицата ограничения, наложени от комунизма на младите хора – каква музика да слушат, как да се обличат, какви прически да имат и невъзможността да пътуват свободно извън страната.

 

alt

 

В заключение той отбеляза, че през следващата днешните десетокласници ще изучават по-подробно комунистическият тоталитарен период по новата учебна програма, приета от МОН и по новите учебници.

„Вие вече трябва да се замислите върху основните ценности в живота. Свободата не се дава като подарък, трябва и да се отстоява”, заяви пред учениците в края на срещата директорът на  НХГ „Св .св. Кирил и Методий” Марин Митов, който също присъства на открития урок.

„Затова е важно да знаете, това, за което нашият гост ви говори като история. Да знаете своята история на вашите семейства, да питате вашите родители, вашите деди за този период и да пречупите нещата през вашия светоглед. Защото идва време, когато тези ценности трябва да се защитават”, допълни той.

„Когато ние бяхме ученици в тази гимназия се учеше научен комунизъм и в учебниците пишеше, че през 1980 г., преди 40 години в България ще се построи комунизмът. Знаете ли какво означаваше това? Това означаваше, че по времето на комунизмът всички ще работят колкото могат и ще получават толкова, колкото им трябва. Допускате ли, че това може да се случи”, риторично запита директорът Митов.

Учениците се интересуваха каква е причината ценностите на демокрацията да не се уважават днес от обществото и какво е влиянието на Русия върху демократичното развитие на България.

В края на срещата журналистът Христо Христов от името на фондация „Истина и памет” подари 10 книги, свързани с различни теми за тоталитарното управление на БКП, сред които „България под комунизмът” и „Без заглавие” – рушители и строители на България на писателката Нася Кралевска и негови документални разследвания като „Тайните фалити на комунизма” и др.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов